Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Podhorská nemocnice využívá novou formaldehydovou sterilizaci

20.1.2015

Novou formaldehydovou sterilizaci si pořídila Podhorská nemocnice, člen skupiny AGEL. Přístroj je určen pro sterilizaci materiálů a předmětů před sekundární kontaminací, které nelze vyčistit fyzikálními metodami. Jedná se o metodu, která vysoce chrání přístroje a zajišťuje perfektní sterilizaci. Pořízení zařízení, které nahradilo starší typ vybavení, přišlo nemocnici na téměř dva milióny korun.

Formaldehydová sterilizace slouží především pro choulostivé nástroje. „Uvnitř přístroje lze sterilizovat dokonce i mimořádně dlouhé a úzké duté předměty jako například endoskopické pomůcky či nebulizátor, což je rozprašovač tekutiny, který se užívá se při zvlhčování vdechovaného kyslíku při inhalování, bez něhož mohlo dojít k poškození dýchacích cest,“ říká hlavní sestra nemocnice Eva Krulišová s tím, že zařízení je také určené pro termolabilní materiály, jemné kovové nástroje, optické přístroje a pomůcky z kombinovaných materiálů. Je schopno vysterilizovat i obalové materiály papír, folie či netkaný textil. „Sterilizované předměty jsou připraveny k použití ihned po ukončení sterilizačního cyklu. Není nutné žádné další odvětrávání vysterilizovaného materiálu,“ doplnila.

Sterilizačním médiem jsou plyny předepsaného složení a koncentrace, kdy působením plynné směsi formaldehydu s vodní párou dochází k procesu, zabezpečující usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně odolných spór – tedy bakterií, které přežívají i za nepříznivých podmínek. „Teplota při sterilizační výdrži pro použití ve zdravotnictví bývá 60 až 75° Celsia,“ uvádí hlavní sestra.

Na pracovišti formaldehydové sterilizace v Podhorské nemocnici pracuje speciálně vyškolený personál, který obsluhuje sterilizační přístroje a zabezpečuje sterilizaci veškerého materiálu pro všechna oddělení nemocnice. Personál zajišťuje zabalení a vložení do sterilizačních přístrojů. Je zodpovědný také za sterilizaci, vyjmutí z přístrojů a jejich následnou kontrolu. Každá sterilizace má svůj postup, o kterém je vytvořený příslušný záznam, vysterilizované předměty musí být přesně označeny a vydány na příslušné oddělení.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: