Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

V Podhorské nemocnici hlídají pacienty s onemocněním srdce nové telemetry

4.6.2015

Podhorská nemocnice, člen skupiny AGEL, zakoupila šest nových moderních přístrojů sloužící k sledování srdečního rytmu. Takzvané telemetry ocení zejména pacienti s onemocněním srdce. Pořízení nových telemetrů pro interní oddělení přišlo nemocnici na 160 tisíc korun.

Telemetrický přístroj ocení zejména pacienti po infarktu myokardu a dalších kardiovaskulárních chorobách, kteří jsou ve vyšším riziku poruchy srdečního rytmu. „Díky telemetrii dokážou lékaři nepřetržitě sledovat srdeční rytmus, určit rychlou diagnózu a zachránit tak prakticky pacientovi život,“ říká MUDr. Petr Opletal, primář interního oddělení.

Pacienti jsou v případě použití telemetrie vybaveni EKG snímačem, který nosí po dobu 24 hodin denně na krku. Jeho prostřednictvím je trvale snímán jejich EKG rytmus, který je v aktuálním čase přenášen na centrální monitor umístěný na pracovně sester. Technologie slouží k monitoraci srdeční akce, počtu pulzů a dechů pacienta na dálku, takže dokáže detekovat životu nebezpečné arytmie. Pacient má tento přístroj připevněný čtyřmi nalepovacími elektrodami na hrudníku. Pacientův pohyb po oddělení není nijak omezený. Zpracovaný signál vysílá jednotka bezdrátově do sledovacího monitoru, který je umístěn na sesterně. Pokud telemetr zachytí nějakou nepravidelnost v srdečním rytmu pacienta, okamžitě začne alarmovat a pacientovi je okamžitě poskytnuta včasná pomoc.

Nové telemetry nahradily starší typy, které měli v nemocnici od roku 2009. Celkem je nyní na interním oddělení pro pacienty připravených 16 telemetrů, takže současně lze měřit parametry až u 16 klientů. Díky novému telemetrickému systému mohou lékaři nemocnice mnohem přesněji diagnostikovat srdeční nemoci. Přístroje také zároveň umožňuje mnohem efektivnější léčbu. V případě záchytu životu ohrožující takzvané maligní arytmie přístroj alarmuje personál k poskytnutí okamžité pomoci. V těchto případech EKG telemetrie doslova zachraňuje pacientovi život.

„Například nedávno byl na našem oddělení hospitalizován pacient po srdečním infarktu. Přestože byl muž bez jakýchkoliv potíží, byl, vzhledem k rozsahu prodělaného infarktu, telemetricky monitorován. V nočních hodinách, v době spánku pacienta, byla sestrou zachycena na monitoru zhoubná arytmie tzv. fibrilace komor. Okamžitý terapeutický zákrok - defibrilace, zachránila pacientovi život,“ vysvětluje na konkrétním případu přínos nového přístroje primář MUDr. Opletal Petr.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: