Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Pacienti Podhorské nemocnice mají vlastní knihobudku

12.12.2016

Knihobudky, miniknihovny, veřejné knihovničky. Tak označujeme místa pro volné a bezplatné půjčování a sdílení knih, kterých je v Česku stále více. Jedno takové nově vzniklo i v nemocničním prostředí v Podhorské nemocnici, která je členem skupiny AGEL. K dispozici je zde pacientům i jejich návštěvám, které si novinku od prvního dne pochvalují.

Iniciátorkou myšlenky sdílení knih byla Mgr. Marcela Kadlecová, hlavní sestra Podhorské nemocnice, která se inspirovala v cizině. „Inspirace pro vznik knihovničky vzešla ze zahraničí, kde jsou sdílené knihovny běžné a najdete je různě na veřejnosti. Právě v nemocničním prostředí ale člověk nejvíce potřebuje přijít na jiné myšlenky nebo si i zkrátit dlouhou chvíli, takže zřízení knihobudky se přímo nabízelo. A když pak sami zaměstnanci navrhli, že přispějí nějakou tou nepotřebnou knihou na dobrou věc, byl jasno,“ popisuje okolnosti vzniku nemocniční knihobudky hlavní sestra Podhorské nemocnice Mgr. Marcela Kadlecová.

Knih pro první knihobudku nakonec zaměstnanci shromáždili okolo osmdesáti, a tak si zájemci mohou vybírat mezi rozličnými žánry i autory. Pacienti, ale i jejich návštěvy se přitom mohou do knihy začíst v čekárně, odnést si ji na pokoj, ale třeba i domů a na oplátku přinést jinou knihu, kterou již nepotřebují, nebo o kterou se chtějí s ostatními podělit.

„Klasická knihovnička je součástí mnoha oddělení, ale pacienti většinou vypůjčenou knihu nestačí dočíst. Pomohli jsme jim tak vyřešit problém tím, že si knihu prostě odnesou domů. Lidé si knihovnu od prvního dne pochvalují, je to pro ně příjemná změna,“ shrnuje Kadlecová a dodává, že díky velkému ohlasu přibude v nejbližších dnech další miniknihovnička na chirurgickém oddělení.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: