Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Nový rehabilitační program Podhorské nemocnice urychlí pooperační rekonvalescenci

2.10.2017

Speciální program určený pro pacienty, které čeká výměna kyčelního kloubu, zavedlo nově Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny Podhorské nemocnice v Rýmařově. Cílem dva až tři týdny trvajícího programu, který je hrazen zdravotními pojišťovnami, je připravit nemocného na operační výkon, a to nejen po fyzické stránce. Lidé se v předstihu seznámí také s pooperačním režimem a celkově tak mohou urychlit následnou rekonvalescenci po zákroku.

„Vycházíme z odborných poznatků a zkušeností, které říkají, že trénovaný jedinec se po náročném zákroku, jakým je i totální endoprotéza kyčelního či kolenního kloubu, mnohem rychleji zotavuje,“ vysvětluje primář Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny Podhorské nemocnice MUDr. Arnold Pavlík, proč je důležité cvičit i před vlastním zákrokem.

„Cvičením by mělo dojít k přípravě organizmu na operační zákrok, k posílení a protažení svalů, kterých se vlastní operace dotkne a které budou muset s novým umělým kloubem spolupracovat,“ doplňuje primář Pavlík. Délka rehabilitačního programu je dva až tři týdny, což je doba dostačující k potřebné přípravě. Zhruba pět až šest týdnů před operací projde klient vyšetřením u rehabilitačního lékaře, který mu individuálně sestaví rozpis procedur. Navíc projde každý účastník programu instruktáží pod vedením fyzioterapeuta.

„Během programu se klienti naučí nejen, jak správně chodit o berlích, ale budou mít celkový přehled o tom, jak mohou sami správnými návyky urychlit pooperační regeneraci a vyhnout se komplikacím, kterou je nejčastěji vykloubení kloubní náhrady,“ doplňuje primář Pavlík s tím, že program je určen pro pacienty napříč věkovým spektrem tak, aby uspokojil, jak aktivní padesátníky, kteří se potřebují co nejrychleji vrátit zpět do pracovního procesu nebo ke svým sportovním aktivitám, tak starší seniory v důchodovém věku.

Program myslí také na pacienty s nadváhou či obezitou, kterým s úpravou jídelníčku poradí nutriční terapeutka. Rehabilitační program je hrazen ze zdravotního pojištění, zájemci o jeho absolvování potřebují pouze žádanku od svého ortopeda či praktického lékaře. Více informací získají lidé přímo na rehabilitačním oddělení na telefonním čísle 554 253 705.

Tento jedinečný rehabilitační program nabízí také Vítkovická nemocnice v Ostravě. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: