Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

112 dárců krve či plazmy si v Bruntále odneslo vyznamenání

16.11.2018

Za dobrovolné dárcovství krve či plazmy dostalo dnes 92 dárců z Bruntálska medaili prof. MUDr. Jana Janského a dalších dvacet pak Zlatý kříž při slavnostním předávání v Bruntále. Všichni tito dárci chodí pravidelně na odběry do zařízení Transfúzní služba, odběrové středisko Bruntál, které je členem skupiny AGEL.

Sál Střední odborné školy Bruntál byl dnes od 15 hodin plný lidí, kteří nepřímo zachránili desítky životů. Jsou to dárci krve a plazmy, nepostradatelných a uměle nenahraditelných tekutin, které jsou tolik důležité při většině chirurgických zákroků.

„Český červený kříž každoročně uděluje Stříbrné a Zlaté medaile prof. MUDr. Jana Janského a Zlaté kříže 3. třídy bezpříspěvkovým dárcům krve. Ochota dárců darovat krev pro zdraví a často záchranu života je projevem jejich humánního vztahu ke spoluobčanům. Patří jim dík nejen těch, kterým pomohli navrátit zdraví, ale také celé naší společnosti,“ uvedla ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže Bruntál Mária Vlková.

Právě Český červený kříž ve spolupráci s Odběrovým střediskem Bruntál Transfúzní služby Šumperk slavnostní předání každoročně připravují. Slavnostního předání se zúčastní také starosta Bruntálu Ing. Petr Rys, MBA.

„Moc rádi tradičně osobně děkujeme všem pravidelným dárcům, třeseme jim rukou a odměňujeme je. Je to pro nás velká čest a vážíme si toho, že k nám pravidelně dochází, aby darovali krev či plazmu. Málo kdo si totiž uvědomuje, že každé tři vteřiny v Česku potřebuje někdo krev, přičemž většina z nás dostane za život průměrně pět transfuzí,“ řekla Mgr. Markéta Stržínková, marketingová manažerka Transfúzní služby Šumperk.

Dárcem krve či plazmy se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let. V současnosti je v Česku bohužel trend, že pravidelní dárci stárnou, a mnohdy kvůli věku či nemocem již darovat krev nemohou, ale noví příliš nepřibývají.

Vhodnost dárce je vždy individuálně posuzována zdravotnickým personálem. Před odběrem je dobré se doma najíst, vyvarovat se tučnému jídlu, a dodržet dostatečný příjem tekutin. Výhodami darování krve, plazmy je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale například také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy nebo odpočet ze základu daně z příjmu.

Stříbrná medaile prof. MUDr. Jan Janského je udělována za dvacet bezpříspěvkových odběrů, zlatá pak za čtyřicet. Vyšší počty odběrů jsou oceňovány Zlatými kříži Českého červeného kříže, kdy Zlatý kříž třetí třídy náleží dárci 80 bezpříspěvkových odběrů.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: