Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Laboratoře v Podhorské nemocnici používají nový laboratorní systém

23.10.2019

Rychlou a efektivní práci s pacientskými vzorky biologického materiálu umožňuje nový laboratorní systém (LIS) na bruntálském Oddělení klinické biochemie a hematologie Podhorské nemocnice, která je členem skupiny AGEL. Laboratorní systém poskytuje kompletní informace o pohybu vzorku laboratoří, přehledně graficky zpracovává výsledky, umožňuje externím lékařům nahlížet do výsledků online a sjednocuje systém práce s dalšími laboratořemi.

Nový laboratorní systém umožňuje velmi jednoduše vytvářet také například statistické přehledy. Jedním z nich, který je pro řízení procesů v laboratoři velmi přínosný, je tzv. TAT. „Jde o čas, za který je laboratoř schopna vydat výsledky vzorku. Na základě statistického vyhodnocení dokážeme přesně monitorovat pohyb vzorku po laboratoři a zjistit kdykoliv, na kterém místě, v jakém okamžiku, u jakého pracovníka dochází ke zpomalení průchodu vzorku laboratoří,“ říká RNDr. Jaromír Soušek, Ph.D., primář Oddělení klinické biochemie a hematologie (OKBH) Podhorské nemocnice s tím, že laboratorní systém umožní také zavedení elektronických žádanek pro lékaře.

Novinka usnadní práci i lékařům a přehledněji podává výsledky. „Nově si spolupracující lékaři mohou prohlížet laboratorní výsledky přes webové rozhraní bez nutnosti elektronické komunikace s laboratoří. Systém dokáže lépe graficky zpracovat data z interní kontroly kvality, kterou denně provádíme. Oproti původnímu laboratornímu systému je také mnohem snazší dohledat, kdo výsledky změřil, zkontroloval, vytiskl, případně provedl změny“ popisuje RNDr. Jaromír Soušek, Ph.D.

LIS má mimo jiné i modul pro skladové hospodářství, pro komunikaci se zdravotními pojišťovnami, pro archivaci žádanek a umožňuje zcela zelektronizovat dokumentaci laboratoře. Podhorská nemocnice pořídila nový laboratorní systém, stejně jako server a monitory s větší úhlopříčkou v rámci plánovaných investic na rok 2019.

Oddělení klinické biochemie a hematologie (OKBH), pracoviště Bruntál, provádí vyšetření biologického materiálu pro pacienty Podhorské nemocnice a.s., ale také pro pacienty praktických lékařů a specialistů v regionu. Laboratoř pracuje v nepřetržitém provozu, její součástí je odběrová místnost a krevní banka, která zajišťuje skladování transfúzních přípravků. Laboratoř je akreditována dle ČSN EN ISO 15189:2013.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: