Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Nemocnice v Bruntále slaví 135 let

24.9.2020

Úctyhodné půlkulatiny slaví tento měsíc bruntálské pracoviště Nemocnice AGEL Podhorská. Zdravotnické zařízení zde začalo psát svou historii v září 1885, a stalo se tak vůbec první nemocnicí ve Slezsku. Ta tehdy disponovala kapacitou 24 lůžek. Dnes poskytuje Nemocnice AGEL Podhorská zdravotní péči na pracovištích v Bruntále a Rýmařově pro spádovou oblast Bruntálska, Rýmařovska a Vrbenska – tedy pro přibližně 65 tisíc obyvatel.

Když v roce 1868 předložil městský stavitel Heřman Gruner návrhy na zřízení nemocnice v zahradě fary, v místech městského sirotčince, odstartoval tím stavbu v regionu tolik potřebného zařízení pro péči o zdejší obyvatele. Ti se také o stavbu nemocnice sami zasloužili finančním přispěním, díky darům a stavebnímu místu tak mohlo město Bruntál o rok později začít s výstavbou.

Slavnostně byla nemocnice otevřena 7. září 1885. Nemocnice Bruntál (tehdy Freudenthal) se stala první veřejnou nemocnici v Českém Slezsku, měla tehdy 24 lůžek. Od té doby se změnilo téměř všechno - metody vyšetření, zdravotnické přístroje a technika, vybavení, možnosti léčby i spektrum nabízených výkonů.

Jak uvádí předseda představenstva Nemocnice AGEL Podhorská MUDr. Jaromír Soušek, Ph.D., jen za poslední roky nemocnice prošla obrovskými změnami. „Díky stavebním úpravám získala nový moderní vzhled, pro pacienty se stala bezbariérovou. Zmodernizovali jsme rehabilitační provoz, za poslední tři roky zcela obměnili přístroje na radiodiagnostickém oddělení, analyzátory v laboratoři, pořídili nové vybavení operačních sálů, monitory na JIP, ultrazvuky v ambulancích atd. Pro lepší komfort pacientů pravidelně obměňujeme sanitky, lůžka, nakupujeme speciální matrace, na pokoje např. loni nové televizory. Bezpečí a kvalita poskytované péče byla opakovaně potvrzena akreditační komisí Spojené akreditační komise, v žebříčcích nezávislého průzkumu HealthCare Institute se dle hodnocení našich pacientů umísťujeme již několik roků na prvních příčkách v Moravskoslezském kraji. Pro další roky máme připraveno několik projektů, které rozšíří dále naši péči.“

Jako člen skupiny AGEL, která je nejúspěšnějším poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě, je nemocnice dlouhodobě ekonomicky stabilní a spolehlivým zaměstnavatelem.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: