Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Na odběrovém místě Nemocnice AGEL Podhorská mohou pacienti nově podstoupit PCR test pomocí vzorku ze slin

12.2.2021

Nemocnice AGEL Podhorská používá na svém odběrovém místě v Bruntále novou neinvazivní a pohodlnější formu testování RT-PCR k prokázání přítomnosti viru SARS-CoV-2. A to jednoduše pomocí odběru vzorku slin.

Ve středu 10. února přivezli zástupci společnosti AGELLAB do nemocnice první várku nových testovacích sad. „Během informační schůzky seznámili zástupci AGELLAB sestřičky z COVID odběrového místa s novými sety a proškolili je v technice odběru vzorků u pacientů, kteří si RT-PCR testování ze slin zvolí. Od středy si pacienti indikovaní hygienickou stanicí či lékařem, mohou vybrat, zda preferují klasický stěr z nosohltanu, či testování ze slin,“ informuje místopředsedkyně představenstva Mgr. Marcela Kadlecová. 

Odběr vzorku ze slin je velmi jednoduchý. „Stačí dodržet následující podmínky: alespoň 10 minut před odběrem nekouřit, nepít, nejíst, ani nežvýkat žvýkačku. Při odběru párkrát zakašlat do roušky a vyplivnout sliny do trychtýřku. Doba vyhodnocení výsledku testu ze slin je totožná s testováním pomocí stěru z nosohltanu, tedy 24 až 48 hodin. Výsledek obdrží pacient formou SMS zprávy a emailem,“ dodává Mgr. Kadlecová.

Kromě PCR testů, které jsou určeny pro pacienty indikované krajskou hygienou nebo praktickým lékařem, nabízí na odběrovém místě Nemocnice AGEL Podhorská v Bruntále také antigenní testování veřejnosti zdarma (testy jsou hrazeny ze zdravotního pojištění). Antigenní testování probíhá výtěrem z nosohltanu a výsledek je k dispozici do 20 minut. Na antigenní testy se občané mohou přihlásit každé tři dny pomocí reservačního systému. Odkaz na reservační systém zveřejnila nemocnice také na svých webových stránkách.

Testování samoplátců v tuto chvíli bruntálské odběrové místo nenabízí.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: