Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Den zdraví v Bruntále: Ukázky první pomoci či zjišťování krevní skupiny nabídlo stanoviště nemocnice a AGEL Transfúzní služby

7.6.2023

Stanoviště Nemocnice AGEL Podhorská a AGEL Transfúzní služby na prvním ročníku akce Den zdraví v Městském parku v Bruntále se těšilo hojné účasti návštěvníků. Modelové ukázky první pomoci, orientační měření i zjišťování krevní skupiny bylo lákadlem nejen pro více než dvě stovky místních seniorů i studentů základních a středních škol.

V rámci spolupráce s Městem Bruntál si na prvním ročníku Dne zdraví připravila Nemocnice AGEL Podhorská bohatý program. „Jako tradičně na veřejných akcích byl největší zájem o orientační vyšetření hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Vyšetření je bezbolestné, provádí se z kapky krve z prstu. Mimo toto si mohli návštěvníci nechat změřit i hodnoty krevního tlaku. Vzhledem k tomu, že akce probíhala od 10. hodiny dopoledne, většina návštěvníků nebyla na lačno, jak se vyžaduje pro přesné hodnoty měření, proto je důležité upozornit, že se jedná pouze o orientační naměřené hodnoty,“ upozorňuje vrchní sestra interního oddělení Veronika Bezručová a dodává: „Obecně lze říci, že vyšetření návštěvníci měli naměřené hodnoty úměrné vzhledem k jejich věku či fyzickému stavu. Asi v pěti případech jsme na základě vyšších hodnot krevního tlaku a glykémie doporučili danému pacientovi objednat se v interní ambulanci Nemocnice AGEL Podhorská k podrobnému preventivnímu vyšetření.“

Lákadlem pro studenty místních škol byly bezpochyby ukázky první pomoci a možnost vyzkoušet si srdeční masáž na nácvikové figuríně. Jak se zachovat při uštknutí hadem, co dělat v případě zlomené ruky, popáleniny nebo dokonce při tepenném krvácení. Toto a několik dalších příkladů první laické pomoci předvedl divákům tým z chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Podhorská. „Přihlížející studenti byli velmi šikovní a aktivní. Přednášející sestřičce aktivně odpovídali na pokládané otázky a nejeden ze studentů i dospělých si sám vyzkoušel postupy první pomoci či srdeční masáž na figuríně. Nejšikovnější návštěvníci byli odměněni zajímavými dárky,“ hodnotí vyvedenou akci vrchní sestra chirurgického oddělení nemocnice Mgr. Lucie Lešnik.

Velkému zájmu se těšila také vyšetření nabízená AGEL Transfúzní službou – zjišťování krevní skupiny, a především diagnostické vážení, díky kterému mohli zájemci nahlédnout do jednotlivých hodnot tuku, vody, BMI či dokonce množství viscerálního tuku v těle.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: