Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

V AREÁLU RÝMAŘOVSKÉ NEMOCNICE SI PŘIPOMNĚLI HRDINSTVÍ GEORGHA BANCIULESCU, PRVNÍHO PILOTA S PROTÉZAMI

20.7.2023

Při příležitosti Dne Rumunského letectví a vzdušných sil proběhl ve čtvrtek v areálu Nemocnice AGEL Podhorská v Rýmařově slavnostní ceremoniál, při kterém zástupci Rumunské delegace, Města Rýmařova, Moravskoslezského kraje a Nemocnice AGEL Podhorská položili věnce a květiny k památníku rumunského pilota jménem Gheorghe Banciulescu (*1898 - + 1935), který vzlétl jako první pilot na světě s protézami místo nohou.

Příběh pilota, jemuž je památník věnován, započal dne 12. září 1926, kdy svůj letoun při přeletu z Paříže do Bukurešti musel vlivem špatného počasí z plánované trasy odklonit. Pilot se orientoval pomocí kompasu, při přeletu nad českým územím zabloudil v husté mlze nad Jeseníky a nevšiml si východního svahu hřebene Hrubého Jeseníku poblíž Jelení Studánky, do kterého narazil a havaroval. Palubní mechanik Joan Stoica při havárii zahynul. Pilot G. Banciulescu utrpěl oděrky v oblasti obličeje a na rukou, ale nohy měl vykloubené v kyčlích a částečně rozdrcené. Se svými těžkými zraněními byl hospitalizován v rýmařovském špitále, kde se jej ujal věhlasný chirurg a první primář nemocnice MUDr. Julius Boese (*1879 - +1966), který stál u zrodu nemocnice roku 1912.

Aby vůbec pilot důsledky letecké katastrofy přežil, musely mu být v rýmařovské nemocnici amputovány obě dolní končetiny. Propuštěn do domácí péče byl dne 16. října 1926 a téhož dne mu byl umožněn také návrat do vlasti. I přes tuto pro někoho nepřekonatelnou překážku, dokázal pilot ještě znovu vzlétnout. Díky kvalitním dřevěným protézám, které mu byly vyhotoveny v Mnichově, se mohl znovu oddávat své letecké vášni, a to ještě po celých devět let, až do konce svého života.

Letos uplyne 10 let od odhalení pomníku věnovanému rumunskému letci. Slavnostní akt proběhl za přítomnosti významných zástupců z české i rumunské strany. Zazněly zde obě hymny – česká i rumunská, slavnostní řeč pronesla, Její Excelence Antoaneta Barta, rumunská velvyslankyně, starosta města Ing. Luděk Šimko i hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, MBA.  „Velmi důstojná a povedená ceremonie zaujala nejednoho kolemjdoucího. Podívanou si nenechali ujít ani pacienti a klienti Podhorské. Je mi ctí, že jsem byl jako zástupce Nemocnice AGEL Podhorská k slavnostnímu aktu přizván a mohl položením kytice vzdát čest rumunskému letci. Nejen Gheorghe Banciulescu, který byl svou vůlí žít a létat i s protézami, vzorem dalším pilotům, ale také rýmařovský lékař Julius Boese, který díky svým vynikajícím lékařským znalostem a zkušenostem zachránil život rumunskému letci a řadě dalších rýmařovských pacientů, si zaslouží zůstat v povědomí jak všech místních, tak i rumunských občanů,“ říká předseda představenstva Nemocnice AGEL Podhorská, Ing. Pavel Kameník.

Pietní akci zahájil přelet vojenských stíhaček nad místem ceremonie a završena byla občerstvením v duchu rumunských tradic – podávání rumunského vína a koláče.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: