Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Stomiky edukují v Nemocnici AGEL Podhorská pomocí tabletu

5.3.2024

Nároky moderní doby a požadavky na dostupnost informací se nevyhýbají ani vzdělávání pacientů. Povědomí o postupech a dostupných pomůckách rozšiřuje pacientům chirurgické ambulance a oddělení Nemocnice AGEL Podhorská nově také aplikace na tabletu.

Stomická poradna v rámci chirurgické ambulance v Bruntále nabízí své služby pacientům se zavedenou stomií již 30 let.  „Nejčastější příčinou vyvedení stomie bývá zánět, který oslabí postižený orgán vylučovací soustavy a je proto nutné poskytnout tělu dočasnou či trvalou náhradu jeho funkce,“ přibližuje danou problematiku staniční sestra chirurgického oddělení s odborným zaměřením na stomii, Mgr. Jiřina Hradilová, DiS.

Kromě poradenské činnosti v péči o stomii nabízí poradna pacientům pomoc při řešení zdravotních potíží, které mohou zavedení stomie provázet. „V případě zavedené stomie může dojít k několika možným komplikacím, které vyžadují speciální péči a léčbu. Nejčastěji se setkáváme s podrážděním kůže, které může nastat v důsledku kontaktu nečistot s pokožkou nebo také alergickou reakcí na některé materiály či přípravky. V takovém případě je vhodné, aby pacient navštívil stomickou sestřičku nebo svého lékaře včas. Včasná léčba začínající dermatitidy je vždy rychlejší a méně náročná, než když přijde pacient s rozsáhlým bolestivým ložiskem,“ upřesňuje Mgr. Hradilová. Ne vždy si ovšem pacient zvládne zapamatovat pro něj nové postupy, které čítají několik důležitých kroků. Pro to, aby měl pacient příležitost zažít si postupy péče o stomii a možnost zopakovat si v podstatě kdykoliv přesný a jednoduchý návod, slouží na oddělení chirurgie tablet, ve kterém je k dispozici pacientům několik edukačních videí, která pacientům radí, jak pečovat o stomii a mnoho dalších praktických rad a návodů.

 „S edukačními videi máme skvělou zkušenost. Postupy jsou zde jasně popsané a díky názorným ukázkám, které si může pacient pouštět i několikrát za sebou, je informace jasnější a pochopitelnější než pouhé opakování teorie,“ chválí si virtuálního pomocníka staniční sestra chirurgického oddělení s odborným zaměřením na stomii, Mgr. Jiřina Hradilová, DiS.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: