Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Mezi klienty Sociální služby AGEL Podhorská zavítal „zvířecí terapeut“

5.4.2024

Hiporehabilitace je specifický proces terapie, který využívá komplexní léčebné působení koně. Kontakt zvířete s pacienty nabízí široké spektrum terapií, z nichž nejčastější využívanou formou je rehabilitace, ergoterapie nebo také psychologie.

Psychickou podporu a vzpruhu přivezl klientům Sociální služby AGEL Podhorská chovatel p. Petřík a jeho kobylka Artemis. „V minulém týdnu nás kontaktoval pan Petřík s nabídkou, že by přijel do naší sociální služby v Rýmařově se svým zvířecím parťákem navštívit naše klienty. Jeho nabídku jsme s díky přijali a rozhodně nelitujeme,“ říká Bc. Miroslava Hořínková, sociální pracovnice a vedoucí Sociální služby Podhorská. „Pro naše klienty připravujeme běžně společné aktivity a vzdělávací či léčebné programy. Co se zvířecích terapeutů týká, v minulém roce jsme několikrát přivítali ve spolupráci s Nadací AGEL v prostorách naší sociální služby canisterapeutické pejsky z organizace Canisterapie ARIS, novinka v podobě návštěvy koníka je milou změnou,“ dodala Bc. Hořínková.

Odpolední hiporehabilitace v Podhorské měla velký vliv na vnímání a sebereflexi všech klientů, kteří se akce zúčastnili. „V rámci skupiny jsme diskutovali na téma koní, zabrouzdali jsme do minulosti jednotlivých klientů a zavzpomínali s nimi na doby, kdy někteří žili jako děti na statku, a kromě koní chovali s rodinou také skot a další hospodářská zvířata. Zvíře je z naší zkušenosti ideálním prostředníkem mezi klientem a terapeutem či sociálním pracovníkem. V přítomnosti psa, koně nebo kteréhokoliv dalšího zvířete klienti často zjihnou a sami projeví zájem o rozhovory navazující na daná témata. Také přímý kontakt se zvířetem, jeho pohlazení a dotek mají významný vliv na uvolnění a relaxaci klientů,“ dodává Bc. Hořínková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: