Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Karcinom prostaty ohrožuje stále více mužů. Urologická ambulance Nemocnice AGEL Podhorská vyzývá k prevenci

23.4.2024

Nejčastějším urologickým nádorem je karcinom prostaty. Jedná se o nejrozšířenější zhoubný nádor u mužů. Karcinom prostaty většinou postihuje starší muže a velmi často je bezpříznakový. Je důležité, aby pacienti pravidelně navštěvovali svého urologa a podstupovali preventivní vyšetření, aby byly nádory včas odhaleny a léčeny. MUDr. Michal Quis z urologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská se zabývá prevencí, diagnostikou, léčbou a výzkumem onemocnění ledvin, horních a dolních močových cest, mužského pohlavního ústrojí a upozorňuje na nezbytnost preventivních prohlídek.

Nádorová onemocnění jsou komplexní a mohou postihnout různé věkové skupiny. Ve vyšším věku je výskyt nádorových onemocnění častější. V evropských zemích se 60 procent nádorových onemocnění a 70 procent úmrtí na zhoubné novotvary vyskytuje ve věkové skupině nad 65 let. Nejčastější nádory u žen ve vyšším věku jsou karcinom prsukarcinom tlustého střeva a konečníku. U mužů jde o karcinom plic a karcinom prostaty.

„Je třeba si uvědomit, že každý jedinec je unikátní a vliv faktorů na vznik nádorových onemocnění může být individuální. Prevence, včasná diagnostika a léčba jsou klíčové pro snížení rizika a zlepšení prognózy,“ říká MUDr. Michal Quis z urologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská.

Je vhodné se zaměřit na varovné signály urologických onemocnění, které jsou důležité pro včasnou diagnostiku a léčbu. U karcinomu ledviny jde o krev v moči, bolest v boku nebo v bedrech. Karcinom prostaty často odhalí problémy s močením. Obtíže při močení, časté močení nebo slabý proud moči mohou signalizovat problémy s prostatou.

Čím dříve se případný karcinom podaří odhalit, tím větší je naděje na úplné vyléčení. „Pravidelné kontroly u lékaře jsou proto důležité, a je-li vám více než 50 let, je vhodné si nechat provést vyšetření prostaty spojené s odběrem krve a stanovením hladiny PSA,“ doporučuje MUDr. Michal Quis.

Dědičná predispozice k nádorovým onemocněním může hrát také významnou roli. Přibližně 10 procent všech diagnostikovaných případů rakoviny prostaty má dědičnou formu. Testování na přítomnost specifických genů z krve je stále ve vývoji, ale půjde o klíčovou záležitost v boji s rakovinou prostaty v budoucnosti.

Jedním z míst, kde léčí karcinom prostaty je Centrum léčby rakoviny prostaty, které je součástí Komplexního onkologického centra Nemocnice AGEL Nový Jičín. Tým odborníků zajistí vyšetření a následně může nabídnout optimální léčbu.

Pokud se jedná o onemocnění ohraničené na prostatu, je možné v našem centru podstoupit radikální operaci, ať již roboticky, či laparoskopicky, nebo jsme schopni nabídnout různé techniky nejmodernější radioterapie, včetně brachyterapie. U pokročilejších stádií onemocnění lze využít biologickou či hormonální léčbu, nebo léčbu cytostatiky, dle nejmodernějších trendů,říká doc. MUDr. David Vrána, Ph.D., vedoucí komplexního onkologického centra Nemocnice AGEL Nový Jičín a.s.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: