Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Podhorská nemocnice již půl roku úspěšně operuje tříselnou kýlu novou unikátní metodou

4.9.2014

Již přes půl roku úspěšně operují chirurgové Podhorské nemocnice, která je členem skupiny AGEL, tříselnou kýlu metodou ONSTEP. Podhorská nemocnice se tak řadí mezi jedno z prvních zdravotnických zařízení v České republice, kde se zákrok provádí. Unikátní metodu vyvinuli před čtyřmi roky v Portugalsku a jako první v České republice ji začal používat tým prostějovských chirurgů pod vedením primáře MUDr. Adolfa Grygy, Csc., který se seznámil s novou metodou na lékařském kongresu v Barceloně a loni se školil u autorů nové techniky v Portugalsku.

Metoda je velmi šetrná pro pacienty. Zkracuje dobu operace, která může trvat okolo 20 minut a lze ji provést i v lokální nebo spinální anestézii. „Ve srovnání s obvykle používanými metodami výrazně zkrátí pobyt pacienta v nemocnici a do jisté míry i jeho následnou rekonvalescenci, takže pacienti se po zákroku mohou rychleji vrátit do každodenního života,“ říká primář chirurgie Podhorské nemocnice MUDr. Vladimír Romanov s tím, že zatím novou metodou operovali 11 pacientů. „Operace proběhly zcela bez problémů. Všichni pacienti jsou nyní bez obtíží,“ doplnil.

Základem nové metody je vkládání speciální síťky, implantátu z lehkého polypropylenu. Síťka je speciálně tvarovaná ve tvaru velké kapky. Její okraje jsou vyztuženy silnějším materiálem, který se během tří až čtyř týdnů zcela vstřebá. Síťka má poté elasticitu a poddajnost jako živá tkáň, čili nemocný ji nevnímá jako nepříjemnou cizí věc. „Pooperační jizva je krátká, malá, kosmeticky i pro malou četnost raných komplikací výhodná. S tím je úzce spjatá problematika pooperační bolesti, která je v tomto případě minimalizována a u některých jedinců doslova nulová,“ vysvětluje primář.

Operace tříselné kýly je druhou nejčastější operací hlavně u mužů. V České republice se do loňska operovalo buď takzvanou otevřenou metodou, nebo laparoskopicky. Nová metoda ONSTEP obě metody svým způsobem kombinuje. Metodu nelze použít vždy, použitelná je zhruba v 90 procentech případů, pokud se nejedná o recidivu, a to po důkladném vyšetření lékařem specialistou v této problematice. „Pro pacienta má použití metody řadu výhod. Po operaci mu zůstane jen malá tři až čtyři centimetry dlouhá jizva v podbřišku, oblast je také méně bolestivá a rychleji se hojí. Po operaci odchází pacient obvykle druhý den z nemocnice, operace v lokální anestézii umožňuje dokonce propuštění v den operace,“ uvádí primář Romanov a dodává, že po operaci ostatními metodami zůstává pacient v nemocnici tři až čtyři dny a také následná rekonvalescence je poněkud delší.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: