Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Rehabilitační oddělení Podhorské nemocnice nabízí cílený program před náhradou velkých kloubů

16.1.2020

Speciální program určený pro pacienty, které čeká výměna kyčelního nebo kolenního kloubu, nabízí rehabilitační oddělení Podhorské nemocnice v Rýmařově. Jeden až dvou týdenní program, který je hrazen zdravotními pojišťovnami, připraví pacienta na operační výkon i pooperační režim. Výsledkem je kratší a rychlejší rekonvalescence po zákroku. Zkušenosti pacientů, kteří program již absolvovali, dokazují, že předoperační rehabilitace přináší jednoznačné výsledky.

Pacient, který se na operaci totální endoprotézy připravuje, zpravidla přichází s artrózou kloubu. „To s sebou nese i změnu postavení končetiny a svalové dysbalance, které se snažíme správným cvičením upravit. Především protahujeme zkrácené a posilujeme oslabené svalstvo, které je operací zpravidla ovlivněno. Tím přispíváme k minimalizaci některých pooperačních komplikací. Pacient se učí chodit o berlích s odlehčením končetiny a osvojuje si vhodný pohybový režim ještě v době, kdy nehrozí riziko komplikací,“ říká MUDr. Olga Pavlová, lékařka rehabilitačního oddělení Podhorské nemocnice s tím, že výsledkem je hladší průběh rehabilitace a rekonvalescence po operaci.

Pacienti však zpravidla předoperační rehabilitaci nestíhají v důsledku obtížného plánování termínu operace. „Indikující lékaři ani pacienti tak dopředu na rehabilitaci nemyslí. Navíc před operací, jejíž termín se často dozví jen dva měsíce předem, pak stihnou akorát vyřídit předoperační vyšetření. Je to škoda vzhledem k přínosu, který by pro ně rehabilitace mohla mít. Nejen z výsledků odborných studií vyplývá, že se trénovaný jedinec po náročném zákroku rychleji zotavuje,“ popisuje MUDr. Olga Pavlová a dodává, že program je určen pro pacienty napříč věkovým spektrem tak, aby uspokojil, jak aktivní padesátníky, kteří se potřebují co nejrychleji vrátit zpět do práce nebo ke sportu, tak starší seniory v důchodovém věku.

Program myslí také na pacienty s nadváhou či obezitou, kterým s úpravou jídelníčku poradí nutriční terapeutka. Rehabilitační program je hrazen ze zdravotního pojištění, zájemci o jeho absolvování potřebují pouze doporučení od svého ortopeda či praktického lékaře. Více informací získají lidé přímo na rehabilitačním oddělení na telefonním čísle 554 253 705.

Rehabilitační oddělení pečuje například o s pacienty se zlomeninami krčku kosti stehenní vzniklé po pádu na kluzkém povrchu, zejména pak v zimních měsících.  Výjimkou nejsou ani úrazy končetin při zimních sportech. Účinný vzorec prevence pro zimní pohybové aktivity spočívá v rozhýbání kloubů a rozehřátí svalů vhodnou rozcvičkou před výkonem, důsledném strečinku po sportu a dostatečném odpočinku s ohledem na svůj věk a fyzické možnosti.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: