Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Světový den proti mozkové mrtvici

29.10.2020

Posláním Světového dne proti mozkové mrtvici, který připadá na 29.10., je především osvěta a propagace prevence proti tomuto onemocnění.

Mozková mrtvice (cévní mozková příhoda – CMP) je jedním z nejčastějších onemocnění na světě a její dopady bývají často fatální. Jen v České republice CMP ročně postihne desetitisíce lidí, z nichž velké procento, končí smrtí (až desítky denně) nebo značným postižením či trvalou invaliditou nejen starších lidí. Na Interní příjmovou ambulanci Nemocnice AGEL Podhorská pravidelně přiváží Rychlá záchranná služba velké množství těchto pacientů. Vrchní sestra Interního oddělení Veronika Bezručová říká: “Spoustu případů přijímáme jako hypertenzi a až po podrobném vyšetření zjistíme, zda se jedná o cévní mozkovou příhodu nebo ne. Aby došlo k maximálnímu omezení zdravotních následků spojených s CMP, je důležité, aby se pacientovi dostala lékařská péče v co nejkratší možné časové prodlevě a k tomu může dopomoci správná diagnóza či popis průběhu příhody nahlášená již při přivolání Rychlé záchranné služby. “

Škála rizikových faktorů, často rozhodujících o výskytu CMP, je široká.

Tyto faktory mohou být:

  • Neovlivnitelné – věk, pohlaví, dědičnost, roční období (jaro, podzim)
  • Ovlivnitelné – kouření, obezita, hormonální antikoncepce, alkohol
  • Přidružené – nedostatek fyzické aktivity, psychosomatický typ

Pro omezení počtu čím dál širšího spektra pacientů, které CMP postihuje, je důležité pokusit se danému onemocnění předejít třeba jen změnou návyků jedince. Mezi základní body prevence a omezení ovlivnitelných a přidružených faktorů CMP patří zejména:

Zdravý životní styl
Zdravá a vyvážená strava přispívá nejen k celkově lepší fyzické i psychické kondici, ale přímo ovlivňuje také výskyt cukrovky a pozitivně přispívá k prevenci mrtvice, která jde svými příznaky často „ruku v ruce“ právě s onemocněním diabetes.

Pohyb
Pravidelné cvičení může snížit riziko výskytu CMP.

Index tělesné hmotnosti neboli BMI (Body Mass Index)
Lidé trpící nadváhou jsou jednou z nejohroženějších skupin. CMP je způsobena přerušením přívodu krve do části mozku. Cévy obézního člověka jsou více postiženy aterosklerózou a tím pádem je riziko omezení či přerušení proudění krve v cévách vyšší.

Kouření a alkohol
Kuřáci a lidé s příjmem nadměrného množství alkoholu patří mezi časté pacienty postižené CMP. Přestat kouřit, či omezit požívání alkoholu může zachránit zdraví i život.

Preventivní prohlídky
Pravidelná prevence u praktického lékaře může včas odhalit problémy pacienta s vysokým krevním tlakem nebo zvýšenou hodnotu cholesterolu. Tyto a další populační onemocnění jsou součástí rizik ovlivňujících možnost výskytu CMP.

Jak mrtvici poznat?

Klinické projevy jsou závislé na postižené tepně, ale mezi hlavní příznaky pro rozpoznání CMP laikem patří:

  • Částečné ochrnutí jedné poloviny těla neboli hemiparéza
  • Obrna = částečná neschopnost aktivního pohybu mimických svalů v obličeji, špatná výslovnost a brebentění, obrna pohledu – kdy pacient si svoje postižení neuvědomuje
  • Porucha zraku, porucha vědomí
Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: