Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Klientům Sociální služby Podhorská v Rýmařově slouží nová kuchyňka

3.9.2021

Již čtrnáctým rokem provozuje Nemocnice AGEL Podhorská v rámci svého pracoviště v Rýmařově Sociální službu Podhorská. Jedná se o celoroční pobytovou sociální službu, zajišťující 24hodinovou individuální přímou obslužnou péči, zdravotní péči a sociální poradenství. Sociální službu Podhorská má kapacitu 12 lůžek. Služba je určena seniorům od 65 let, osobám s chronickým onemocněním od 27 let, osobám s tělesným postižením od 27 let věku a osobám se zdravotním postižením od 27 let. Všem nyní slouží nová kuchyňka, kterou pořídila NADACE AGEL.

Pracovníci Sociální služby Podhorská pomáhají klientům především s nácvikem jednoduchých denních činností, s osobní hygienou a oblékáním, při jídle, při manipulaci s přístroji, pomůckami, prádlem, dále s udržováním kontaktů s rodinou, blízkými osobami a společenským prostředím, s volnočasovými aktivitami a celkově podporují klienty v jejich soběstačnosti.

„Posláním sociální služby je zajistit svým klientům důstojné a bezpečné zázemí, které co nejvíce přiblíží domácí prostředí. Snažíme se klientům vytvořit příjemnou atmosféru domova, ať už výzdobou, na které se sami podílejí, nebo vybavením společných prostor sociální služby. Pro větší pohodlí, přiblížení se domácímu prostředí a podporu samostatnosti klientů jsme na začátku letních prázdnin doplnili společenskou místnost o plně vybavenou kuchyňku s vestavěnou lednicí. V kuchyňce mohou klienti sobě či svým návštěvám uvařit kávu a čaj, nebo naservírovat drobné pohoštění“ sděluje vedoucí Sociální služby Podhorská Bc. Miroslava Hořínková.

Zmiňovaný kuchyňský koutek pořídila Sociální službě Podhorská NADACE AGEL za podpory společnosti AGEL a.s. a vedení Nemocnice AGEL Podhorská. „Hlavním cílem NADACE AGEL je podpora projektů a aktivit v návaznosti na sféru zdravotnictví. Jsem ráda, že mne na konci března oslovila kolegyně Petra Žváčková z Nemocnice AGEL Podhorská s nápadem, pořídit do Sociální služby Podhorská kuchyňku, která by nejen zvelebila společný prostor a zároveň nabídla klientům možnost obsloužit sebe nebo svoji návštěvu kávou či jiným občerstvením. V polovině července jsme kuchyňku klientům předaly v rámci příjemného posezení u kávy“ říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

Aktivity klientů sociální služby nekončí posezením u kávy nebo přípravou občerstvení. „Na každý měsíc připravujeme Aktvizační plán, který zahrnuje oblíbené činnosti klientů. Zahrnuje např. cvičení, trénink paměti, společné vaření. V rámci rehabilitace, přirozeného pohybu bez bolestí a posílení svalů připravujeme ve spolupráci s fyzioterapeuty společné pohybové aktivity a cvičení, které posilují nejen tělo, ale mají vliv také na psychickou pohodu klientů. Dále pravidelně pořádáme např. AZ kvíz, turnaje společenských her. V neposlední řadě vedeme Magazín šéfkuchaře, v rámci kterého společně vaříme a pečeme. Pečeme např. vánoční cukroví, velikonočního beránka a perníčky, muffiny, bábovky, štrúdly. Připravujeme těstovinové saláty, polévky a nepřeberné množství dalších pochutin, které nám pravidelně provoní společné chvíle i prostředí. V letních měsících pořádáme velmi oblíbené grilování na vlastním grilu venku v areálu nemocnice. “ vyzdvihuje aktivity sociální služby Podhorská Bc. Hořínková.

Veškeré prostory sociální služby jsou bezbariérové, všichni klienti mohou trávit svůj čas venku v areálu nemocnice i mimo ni, ať už procházkou po okolí, ale také projížďkou i do vzdálenějších koutů Rýmařovska. „Sociální služba Podhorská klientům na určitou dobu nahrazuje jejich vlastní domov. Nejedná se o lůžkovou zdravotní hospitalizaci, nýbrž o pobytovou sociální službu. Každý z klientů si může podle svého přání realizovat vlastní program bez časového či prostorového omezení. Např. jsou zde klienti, kteří si pořídili elektrický skútr a často vyráží na projížďky v Rýmařově, nebo různé výlety či společenské akce v blízkém okolí“ dodává vedoucé Sociální služby Podhorská.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: