Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Další vlna onemocnění covid-19 se nevyhnula ani Bruntálsku. Oddělení Nemocnice AGEL Podhorská se opět mění na covid jednotky

22.11.2021

Počty nakažených onemocněním covid-19 v Moravskoslezském kraji stále rostou a pacientů, jejichž zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci, je čím dál více. Scénář z letošního jara se opakuje už i v Nemocnici AGEL Podhorská. Každý den přijímají sestřičky několik telefonátů od posádky záchranné služby s informací, že na palubě vezou dalšího pacienta s respiračními obtížemi, který jednoznačně jeví známky nákazy a vyžaduje okamžitou péči lékařů

„Vždy, když podobný telefonát přijmeme, začíná kolotoč, který už bohužel dobře známe. Záchranáři v ochranných oblecích přivezou pacienta, který nejčastěji trpí dušností a úmorným kašlem. Většina těchto pacientů končí na nemocničním lůžku s maximálním hygienickým režimem a není výjimkou, že někteří z nich ihned po příjmu putují na jednotku intenzivní péče,“ říká vrchní sestra Interního oddělení Veronika Bezručová.

Nemocnice AGEL Podhorská aktuálně hospitalizuje 24 covidových pacientů, stav 4 je vážný a vyžaduje intenzivní péči. „Stejně, jako před půl rokem, i nyní jsme byli nuceni reprofilizovat lůžkový fond nemocnice a vytvořit jednotku intenzivní péče a uzavřené standardní lůžkové oddělení přizpůsobené péči o covidové pacienty. Pacientům, kteří nemají pozitivní výsledek na covid-19, tzv. Non covid pacienti, ale kteří potřebují lůžkovou interní, gynekologickou či chirurgickou péči i nadále zajišťujeme hospitalizaci na samostatném oddělení. Je ale otázkou, jak dlouho bude současný stav udržitelný. V rámci zachování akutní péče jsme již byli nuceni pozastavit plánovanou operativu a uchýlit se ke krizovému režimu chodu nemocnice, jaký známe z předchozí covidové zkušenosti,“ přibližuje situaci ředitel Nemocnice AGEL Podhorská Ing. Pavel Kameník.

Odběrové místo covid-19 Nemocnice AGEL Podhorská je pod velkým tlakem indikovaných pacientů. „Provoz odběrového místa jsme museli přizpůsobit enormnímu nárůstu počtu odběrů u pacientů indikovaných lékaři či hygienickou stanicí. Z tohoto důvodu jsme vyčlenili celou provozní dobu pouze indikovaným pacientům a odběry samoplátcům PCR testů jsou v současnosti pozastaveny,“ dodává vrchní sestra interního oddělení.

Na bruntálském pracovišti nemocnice je nadále v provozu v pracovních dnech očkovací místo, jehož denní kapacita je podání 200 očkovacích dávek. „Vyzýváme občany k zodpovědnému přístupu k současné situaci. Apelujeme na všechny neočkované, aby se co nejdříve zaregistrovali a nechali naočkovat a přispěli tak nám všem ke zvládnutí současné situace a snížení následků pandemie,“ uzavírá výzvou Ing. Kameník.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: