Zima i vítr umí pořádně potrápit naše oči. Sluneční brýle není třeba šetřit až na léto, připomínají odborníci z Nemocnice AGEL Podhorská
17.2.2022
Oči obecně vyžadují ochranu a péči. V létě jsme zvyklí chránit si zrak před sluncem slunečními brýlemi, které ovšem většina lidí odloží po sezóně do šuplíku hned vedle plavek, kde čekají na první ostré jarní sluneční paprsky. Pravdou ale je, že právě v zimním období, kdy krajinu pokrývá bílá přikrývka a o větrné dny není nouze, je tato ochrana zraku neméně důležitá.
Sníh odráží sluneční paprsky a intenzita záření, které zatěžuje naše oči je často silnější než v letních měsících. K tomu přičtěme vítr a mráz, který naše oči vysouší a dráždí a hned známe důvod pálení očí a slzení. „Oči chrání přirozená směs vody, oleje a slizu, která zvlhčuje, maže, čistí a vyživuje vnější povrch oka. Vítr, slunce, stárnutí, stres, dokonce i některé léky mohou přirozenou tvorbu ochranné vlhkosti omezit. Výsledkem jsou suché oči, pálení, svědění, někdy až bolest a zčervenání. Je proto důležité oči chránit a pečovat o ně. Pravidelné zvlhčování očí pomocí umělých slz bez konzervačních látek zajistí potřebnou vlhkost a ochranu před podráždění prachovými částicemi či zářením monitorů a obrazovek. Při práci s počítačem se proto doporučují pravidelné pauzy a masírování či procvičování očí, během kterého si oko od záření odpočine a zregeneruje se. Kvalitní sluneční brýle chrání oko před ultrafialovým zářením, které může způsobovat nejen nepříjemné, ale i vážné onemocnění oka,“ říká Tasula Moravcová, zdravotní sestra oční ambulance Nemocnice AGEL Podhorská.
Vliv na zdravý zrak má také strava bohatá na vitamín C a A. V nejedné domácnosti můžete slyšet známé moudro předávané po generace ‚papej mrkvičku, budeš mít zdravé oči ‘a něco na tom bude. Konkrétně mrkev obsahuje totiž beta-karoten, rostlinný zdroj vitamínu A, který je skupinou antioxidantů, napomáhá podpoře imunitního systému, ale především má velký vliv na zrak, vnímání barev a napomáhá zvlhčování sítnice oka i při léčbě zánětů spojivek a rohovky. Také další druhy zeleniny a ovoce, ryby, mořské plody nebo drůbeží a hovězí játra, mohou významně ovlivnit tvorbu vitamínu A a snížit tak riziko onemocnění či vzniku očních vad. „Vitamín A hraje ve spojitosti se zdravým zrakem významnou roli, ovšem všeho moc škodí. I vitamíny se člověk může předávkovat, obzvláště u živočišných zdrojů. V takovém případě je jeho funkce opačná a místo přínosu našemu zdraví spíše škodí,“ upozorňuje Tasula Moravcová.
Na vitalitu očí má neblahý vliv také kouření, kdy nejenže cigaretový dým oči podráždí, ale vlivem kouření může docházet ke kornatění tepen a s tím spojené špatné vyživování sítnice, snižování nitroočního tlaku, který způsobuje vznik zeleného zákalu a obecné zhoršení vidění.
„Zrak zastává důležitou funkci v životě člověka a v případě poruchy vidění či částečné nebo úplné ztráty zraku, dochází k významnému zásahu do životního komfortu jedince. Je proto důležité nepodceňovat tyto zdravotní potíže a zavčasu navštívit očního lékaře,“ dodává sestřička na závěr.
ZpětKontakt pro média
Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz
Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření
Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL