Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Mozek ovlivňuje vnímání bolesti, od které pomáhají v Nemocnici AGEL Podhorská infuzní terapie

14.3.2022

V pátek 11. března odstartoval Světový týden mozku, který je nepostradatelným orgánem a svou funkcí ovlivňuje život jedince a jeho kvalitu. Přesto se jedná o jeden z nejméně prozkoumaných orgánů těla. Mozek ovlivňuje i vnímání bolesti a bojovat s bolestí a s ní spojenými nepříjemnými vjemovými prožitky pomáhají také v anesteziologické ambulanci Nemocnice AGEL Podhorská pomocí infuzní terapie.

Právě infuzní terapie je s mozkem propojena možná více, než se může na první pohled zdát. „Bolest je psychický stav či pocit, který vzniká v mozku jako aktuální reakce člověka na různé podněty. Kromě přímého poškození organismu, kam patří zranění, onemocnění, pooperační stav a podobně, může být i čistě psychického rázu. Tělu slouží jako přirozená ochrana před poškozením,“ vysvětluje MUDr. Pavel Vetešník, primář anesteziologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská. V praxi to znamená, že bolest je stav, či pocit, kterým mozek varuje, že dochází nebo může dojít k poškození či narušení zdravotní kondice jedince. Právě tento varovný signál nám dává informaci, že bychom měli svému tělu či psychice věnovat zvýšenou pozornost a daný problém začít řešit. Bolesti mívají různou formu. Ať jde o bolest akutní nebo chronickou, velkou úlevu pacientovi přináší správně zvolená léčba a léky bolest potlačující.

„Z funkčního hlediska jde o velmi komplikovaný orgán, který ovládá téměř veškeré dění v těle. Nachází se v něm například centra řídící dýchání, trávení, srdeční tep, řídí nervovou soustavu člověka, jeho hormonální změny ale i třeba prostý pohyb. Mozek navíc ovládá veškeré kognitivní činnosti běžného dne, tedy činnosti ovlivněné vůlí, jako je mysl, řeč, emoce, paměť a v neposlední řadě i vnímání bolesti;“ stručně přibližuje význam mozku primář anesteziologické ambulance MUDr. Pavel Vetešník, MBA.

Jak tedy konkrétně pomáhá infuzní terapie od bolesti, kterou aplikují specialisté v Nemocnici AGEL Podhorská v Bruntále a je zaměřená na různé bolestivé stavy spojené s poruchami pohybového aparátu, včetně neurologických potíží? „K infuzní terapii odešle pacienta praktický nebo odborný lékař na základě zhodnocení jeho celkového zdravotního stavu a laboratorních výsledků z odběru krve. Na anesteziologické ambulanci provede náš lékař vstupní prohlídku, na které s pacientem probere jeho zdravotní stav a potíže, které jej provází. Během ambulantní infuzní terapie jsou pacientům podávány infuzní roztoky, které obsahují předepsané množství a druh léků;“ říká primář Vetešník. Cílem předepsané léčby je pomocí intravenózní aplikace léků, přímo do oběhového systému (tzv. infuzí = kapačkou), snížit či ideálně odstranit bolest, která pacienta omezuje. Výhodou infuzní terapie je kromě okamžitého dostání léčivé látky do oběhu také absence styku léků s žaludkem. U pacientů, kteří trpí gastroenterologickým onemocněním, je volba infuzní terapie žádoucí hlavně z toho důvodu, že nedochází k polykání léčiva, kdy ke vstřebávání účinných látek dochází nejčastěji právě až v žaludku či střevech a vyhne se tak jejich podráždění.

„Vyšetření původu bolesti může odhalit navazující, mnohdy závažné zdravotní komplikace, proto není dobré ignorovat varovné signály, které nám naše tělo v podobě bolesti dává. Léčba bolesti nejen formou infuzní terapie, ale i dalšími lékařskými postupy, pomáhá pacientům navrátit nebo alespoň přiblížit komfort zdravého člověka, kterého bolest neomezuje. V případě přetrvávající bolestí tedy neváhejte s návštěvou praktického či specializovaného lékaře.“

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: