Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Dva roky s covidem v Nemocnici AGEL Podhorská. Pacientů zde ošetřili přes tisíc, každá pátý vyžadoval intenzivní péči

12.4.2022

Na konci minulého měsíce, konkrétně 23. března, uběhly přesně dva roky od přijetí prvního pozitivně testovaného pacienta na covid jednotce Nemocnice AGEL Podhorská. Za celou dobu existence této speciální izolované jednotky zde ošetřili zdravotníci přes 1000 covid pozitivních pacientů, z toho více než 200 pacientů s potřebou intenzivní péče

Nemocnice AGEL Podhorská, stejně jako většina zdravotnických zařízení v republice, musela před dvěma roky téměř ze dne na den přizpůsobit svůj chod nástupu první vlny zákeřné infekční nemoci, která na dlouhou dobu ochromila celý svět.

„Ve středu 23. března 2022 to byly přesně dva roky, od zřízení speciální jednotky přizpůsobené péči o covid+ pacienty. Je to již poměrně dlouhá doba, ale na prvního pacienta s koronavirem, kterého jsme v Nemocnici AGEL Podhorská přijali, si živě pamatuji. Krátce před čtvrtou hodinou ranní jsme dostali zprávu, že rychlá záchranná služba k nám na interní příjmovou ambulanci veze pacienta se všemi, do té doby popsanými příznaky onemocnění covid-19. V té chvíli se krizové plány staly realitou a záhy jsme se sešli s kolegy na zasedání krizového štábu nemocnice. Množství informací o novém typu koronaviru, které do té doby byly k dispozici, nebylo velké, ale situaci jsme zvládli a já za to všem kolegům děkuji,“ říká na úvod předseda představenstva Nemocnice AGEL Podhorská Ing. Pavel Kameník.

Od vytvoření samostatné covid jednotky čekalo nemocnici v průběhu několika měsíců, zřízení odběrového místa covid-19, které dodnes odebralo více než 32 000 PCR testů a téměř 18 000 antigenních testů a očkovacího centra, na kterém doposud aplikovali 35 000 vakcín téměř 16 000 zájemců. Významným krokem bylo také zřízení doléčovací jednotky a zavedení nového programu pro pacienty, kteří onemocnění prodělali a následně se potýkali s některými obtížemi ze širokého spektra post covidového syndromu, jako je dušnost, duševní i fyzická únava, bolest svalů a kloubů a další.

„Ambulantní rehabilitační post covidová péče se sešla s velkým zájmem a pacienti odsud odcházejí se skvělými výsledky. Pro pacienty s omezenou mobilitou nabízí Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny (ORFM) na pracovišti v Rýmařově možnost rehabilitační péče během hospitalizace. Tým lékařů, sestřiček a fyzioterapeutů věnuje péči nejen post covidovým pacientům. Toto významné oddělení s dlouholetou tradicí v nemocnici v Rýmařově, pečuje o pacienty po úrazech a operacích, kdy formou infuzní terapie, rehabilitace, fyzikální terapie a vodoléčebných procedur v rámci hospitalizace zvyšují hybnost a mobilitu pacientů,“ pokračuje Ing. Kameník a dodává, že v nabídce služeb oddělení pacienti naleznou také předoperační péči, která zajišťuje nácvik správné chůze o berlích a jiných pohybových stereotypů nezbytných pro pooperační období, snížení rizika vykloubení náhrady posílením anti luxačních svalů, snížení a prevence bolesti zkrácených svalů jejich protahováním, zvyšování kloubního rozsahu a zlepšení celkové kondice a funkce kardiovaskulárního systému.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: