Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Odborníci z Nemocnice AGEL Podhorská zájemcům vysvětlí vše o stomii on-line i osobně ve specializované poradně

13.7.2022

Život či zdraví ohrožující postižení orgánů vylučovací soustavy je často řešeno vyvedením stomie. Představa bytí s tímto „strašákem“ je pro mnoho pacientů deprimující. Nemocnice AGEL Podhorská proto nabídla stomickým pacientům a rodinným příslušníkům, kteří o pacienta se stomií pečují, možnost zeptat se prostřednictvím facebookové stránky odborníka, certifikované stomické sestry, na dotazy, které je v dané oblasti zajímají.

Výraz stomie, často v lidech evokuje dojem oboru dentální hygieny či zubaře. Se stomatologií je ovšem společný pouze základ slova pocházející z řeckého „stoma“, což v překladu znamená ústa, v přeneseném významu pak otvor. Stomie je otvor, kterým je ze zdravotních důvodů vyveden dutý orgán na povrch těla, nejčastěji tlusté střevo nebo také tenké střevo či močové cesty. Tento vývod se nachází většinou na levé nebo pravé straně břicha.

„Nejčastější příčinou vyvedení stomie bývá zánět, který oslabí postižený orgán vylučovací soustavy a je proto nutné poskytnout tělu dočasnou či trvalou náhradu jeho funkce. Neméně častým důvodem tohoto operativního řešení je i nádorové onemocnění tlustého střeva. Můžeme se setkat se třemi druhy stomie. Kolostomie – vývod tlustého střeva, ileostomie – vývod tenkého střeva a urostomie – vývod močovodu. Vzhledem k tomu, že vyústění stomie není protkáno nervovým zakončením, není citlivé a nebolí,” přibližuje danou problematiku staniční sestra chirurgického oddělení s odborným zaměřením na stomii, Bc. Jiřina Hradilová, DiS.

„Pokud nejde vyloženě o akutní řešení život ohrožujícího stavu, snažíme se s pacienty, které čeká plánované vyvedení stomie dostatečně edukovat, seznámit je se stomií, její funkcí a důvodem, proč zrovna oni mají indikováno její vyvedení. Ujistit je, že tímto zákrokem nekončí jejich osobní ani společenský život. Ač péče o stomii vyžaduje správné postupy, čas a vybavení, v dnešní době jsou na trhu dané pomůcky velmi decentní a okolí často ani nepozná, že s člověkem s vývodem má tu čest;“ ujišťuje stomasestra a dodává: „Nejen pacienti, ale také rodinní příslušníci, kteří o pacienta s vývodem pečují, mnohdy neví, jak v péči o stomickou pomůcku postupovat. Důležité ale je, nebát se zeptat. Po operačním vyvedení stomie je pacient po celou dobu hospitalizace pod dohledem lékaře a stomické sestry, kteří mu podrobně a srozumitelně vysvětlují péči o novou součást jeho těla. Od výměny sáčku, vyčištění a ošetření stomie, po nasazení nového sáčku a další nezbytné informace.“

Po propuštění z nemocnice se stomici nemusí strachovat, že na veškerou péči zůstanou sami. V rámci Oddělení operačních oborů vyhradila Nemocnice AGEL Podhorská konzultační hodiny Poradny pro stomiky, do které pacienti pravidelně docházejí na kontroly. Díky dvěma certifikovaným stomickým sestrám, které jsou zde k dispozici vždy 1x týdně, nabízí Nemocnice AGEL Podhorská stomickým pacientům maximální péči. Kontakt a bližší informace naleznete na webových stránkách Nemocnice AGEL Podhorská.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: