Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Pacienti hospitalizovaní ve dnech volby prezidenta mohou po splnění podmínek hlasovat i z nemocničního lůžka

11.1.2023

Právo přímé volby Prezidenta České republiky, jejíž první kolo připadá na 13. a 14. ledna 2023, náleží všem občanům ČR, kteří dosáhli plnoletosti. O možnost volby svého favorita z řad kandidátů na prezidenta nejsou ošizeni ani ti voliči, kteří jsou v období voleb hospitalizováni na některém z lůžkových oddělení Nemocnice AGEL Podhorská.

„Nemocnice má povinnost zajistit všem svým hospitalizovaným pacientům možnost volby z lůžka, kdy jednotlivé voliče v den voleb navštíví volební komise s přenosnou schránkou a hlasovacími lístky s obálkou, které před přímou volbou úředníci předají registrovanému voliči,“ přibližuje postup volby prezidenta z nemocničního lůžka hlavní sestra Nemocnice AGEL Podhorská Mgr. Marcela Kadlecová. Podmínky, které musí hospitalizovaní voliči splňovat, aby mohli do schránky vhodit svůj hlas, se odvíjejí od trvalého bydliště konkrétního pacienta.

„Nabízejí se nám tři možnosti, jak splňovat legislativní podmínky pro účast pacientů ve volbě. Prvním případem jsou voliči, kteří nemusí mít voličský průkaz, ani nemusí být ve zvláštním seznamu voličů, to jsou tací, kteří mají trvalý pobyt ve vyjmenovaném volebním okrsku. Ti voliči, kteří tuto podmínku nesplňují musí požádat o zápis do již zmiňovaného zvláštního seznamu voličů, popřípadě mají již zřízený voličský průkaz,“ dodává Mgr. Kadlecová.

Staniční sestry jednotlivých lůžkových oddělení Nemocnice AGEL Podhorská osobně oslovily pacienty, kteří mají předpokládanou hospitalizaci také ve dnech přímé volby prezidenta a zájemcům pomohly s vyplněním žádostí o zápis do speciálního seznamu. Tyto byly následně odeslány do datových schránek příslušných městských úřadů v Bruntále a v Rýmařově.

Zájem o volbu prezidenta z lůžka měla více něž desítka pacientů. Jednalo se převážně o dlouhodobě hospitalizované pacienty Oddělení ošetřovatelské péče a Oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny v Rýmařově. Možnost volby uvítali také klienti Sociální služby Podhorská.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: