Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Jak naložit s velikonoční nadílkou? Ani tři vejce denně tělu neuškodí

6.4.2023

Nadcházející velikonoční svátky s sebou přinášejí, mimo tradiční pomlázky, také spoustu různorodých gastronomických nadílek, jejichž základ tvoří typická velikonoční potravina, kterou nejsou nic jiného než vejce. Mýty o škodlivém vysokém obsahu cholesterolu ve vajíčkách a jejich nepříznivém vlivu na lidský organismus, které ještě poměrně donedávna kolovaly společností, se nezakládají na pravdě.

„Studie dokázaly, že vysoké množství bílkovin, minerálů a vitaminů, které vejce obsahuje, jsou naopak pro nás velmi důležité. Je nepravdou, že by vajíčka jako taková abnormálně zatěžovala náš zažívací systém,“ říká MUDr. Miroslav Strnad, lékař gastroenterologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská a dodává: „Vejce uvařená natvrdo, jejichž konzumace je na Velikonoce nejčastější, mohou ve strávníkovi vyvolat rychlý pocit nasycení a pokud nekonzumujeme více než tři vejce za den, nemá to na náš organismus žádný negativní vliv.“ Pravidelná konzumace vajec v jakékoliv tepelně upravené podobě naopak organismu prospívá. Nejen že podporují úpravu hladiny celkového cholesterolu v krvi, ale zvyšují hladinu tzv. HDL -hodného-cholesterolu, čímž snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Podporují také imunitu či dodávají do našeho organismu vitaminy v tucích rozpustné, minerály jako železo, draslík, fosfor a antioxidanty.

Není výjimkou, že na Velikonoční pondělí či následující dny vyhledá velké množství lidí pomoc lékařů z důvodu akutních zažívacích obtíží, zejména se jedná o bolesti břicha, průjmy či zvracení. V těchto případech je často na vině dietní chyba, tedy konzumace velkého množství nezdravých pokrmů, nevhodná pokrmová kombinace a především nadměrné požití alkoholu, který řada lidí během Velikonoc konzumuje v hojné míře. „Nadměrné požívání alkoholu, ať už jednorázově nebo dlouhodobě, často způsobuje opilost se zvracením, v případě dlouhodobé konzumace nemoci trávicí soustavy, zejména jater či slinivky břišní. Postižení jater může progredovat až do jaterní cirhózy a zhoubného tumoru, nezvratného stavu, jehož důsledky a komplikace mohou být příčinou úmrtí i v mladém věku, postižení slinivky břišní muže mít průběh i důsledky podobné. Častými obtížemi u těchto pacientů jsou nechutenství, váhový úbytek, ataky kolik, krvácivé stavy, vředová choroba. S tím spojená je potřeba častých hospitalizací v nemocnici a zanedbatelná není ekonomická náročnost léčby těchto pacientů,“ varuje MUDr. Strnad a vybízí k prevenci: „Hlavní a nejdůležitější radou v boji nejen proti onemocněním trávicího traktu je především prevence. Máme na mysli zdravou a vyváženou stravu, minimální či ideálně nulovou konzumaci alkoholu, dostatek pohybu, absenci kouření cigaret a požívání dalších návykových látek, tedy snahu o udržení organismu v celkové dobré kondici. Pokud ovšem na sobě pozorujete časté obtíže se zažíváním, bolesti břicha, časté průjmy, navštivte co nejdříve gastroenterologickou ambulanci. Potíže spojené se zažívacím traktem nejsou ovlivněny pouze životním stylem, ale často se jedná také o genetické predispozice k danému onemocnění. V těchto případech je včasná léčba prvním a zásadním krokem k uzdravení či stabilizování pacienta.“

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: