Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Klienti Sociální služby Podhorská si užívají Velikonoce duchovně i tvůrčí činností

7.4.2023

Velikonoční svátky slaví klienti Sociální služby Podhorská v Rýmařově již tradičně, velikonočním tvořením a bohoslužbou.

Ač jsou Velikonoce svátkem duchovním, který oslavuje z mrtvých vstání Ježíše Krista, v naší společnosti si našly v mnoha rodinách tradiční pojetí bez ohledu na vyznání, stejně jako Vánoce. Velikonoční kraslice, zajíčci, kuřátka a další tematická výzdoba krášlí nejednu domácnost. Jinak tomu není ani v prostorách Sociální služby Podhorská, kterou provozuje Nemocnice AGEL Podhorská v rámci svého pracoviště v Rýmařově.

„Velikonoce jsou pro nás také svátky jara, a tak tvoříme a připravujeme nejen výzdobu velikonoční. Společné prostory, ale i pokoje klientů zdobí vázy s jarními kočičkami, výrobky z přírodnin, kraslice, nebo jinak zdobená a malovaná vajíčka. Velikonoční přípravy a tvoření probíhají v rámci ergoterapeutických činností v nové Nácvikové místnosti, která je od jejího otevření klienty každý den využívána. Klienti společně s pracovníky tvořili velikonoční přání, kterým obdarovali svoje blízké,“ sděluje vedoucí pracovnice Sociální služby Podhorská Bc. Miroslava Hořínková.

Klienti oceňují také novou posilu týmu Sociální služby Podhorská, kterou je aktivizační pracovník Mgr. Michal Půda. Ten pro klienty během velikonočních příprav připravil řadu přednášek a zajímavých povídání spojených právě s Velikonocemi, s tradicemi s tímto svátkem spojenými a příchodem jara. Jako předchozí roky, i letos do velikonočně laděných prostor sociální služby zavítala farářka Československé církve husitské, Mgr. Miroslava Běhalová, která vedla pro klienty a pracovníky sociální služby velikonoční bohoslužbu. Po bohoslužbě farářka pronesla duchovní proslov k velikonoční slavnosti, kterou křesťané nazývají Vigilií (slavnost vzkříšení). Poté následovalo vyprávění o významu a křesťanském pohledu na Velikonoce v podání Mgr. Půdy. Během celého společného setkání se klienti mohli podle své chuti občerstvit bohatým pohoštěním, které si klienti přichystali sami s pomocí pracovníků sociální služby.

„Dobrosrdečná a empatická paní farářka s námi spolupracuje již pátým rokem. Klienti ji mají rádi a její vlídné slovo si mohou vyslechnout nejen při společných bohoslužbách, ale také při jejích pravidelných návštěvách v Sociální službě Podhorská. Zde se setkává s našimi klienty pravidelně při společných setkáních i individuálně podle jejich přání. Paní farářka naslouchá a přátelsky rozmlouvá s každým, kdo má o tuto duchovní službu zájem. Takováto forma pomoci má na zdraví a psychickou pohodu klientů obrovsky pozitivní vliv. My jsme velmi rádi, že jsme s paní farářkou navázali tak úzkou a milou spolupráci a vždy ji u nás na sociální službě v Rýmařově rádi přivítáme,“ doplňuje na závěr Bc. Hořínková

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: