Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Harmonie v péči o druhé i sebe samé: inspirativní konference Nemocnice AGEL Podhorská poradila sestrám z regionu

18.5.2023

„Péče pro pečující, aneb jak pečovat o druhé a přitom nezapomínat na sebe“ - tak zněl název konference sester, kterou nejen pro své zaměstnance připravila na tento týden Nemocnice AGEL Podhorská.

"Sestřička je nadčlověk, který nemá potřebu jíst, pít, vylučovat. Její prací je bezmezná péče o druhé a sama funguje jako stroj,“ touto mylnou představou nemalé části společnosti přiblížila ve svém sdělení nátlak společnosti na všechny zdravotníky a zkreslený pohled na služby ve zdravotnictví hlavní sestra Nemocnice AGEL Podhorská Mgr. Marcela Kadlecová. „Celá konference byla pojata jako praktické rady, jak se udržovat v kondici. Práce ve zdravotnictví je fyzicky i psychicky velmi náročná a každý člověk se s různými zátěžovými situacemi vyrovnává jinak. Každý z nás občas potřebuje pomoc druhého, třeba „jen“ formou naslouchání. Pro tyto účely jsou ve zdravotnických zařízeních Skupiny AGEL vyškolení specialisté, tzv. peer konzultanti, kteří jsou našim zaměstnancům k dispozici,“ říká Mgr. Kadlecová, která v rámci svého příspěvku nabídla kolegům mimo jiné kontakty na pracovníky, kteří zdravotníkům v těchto situacích pomáhají.

V rámci konference se posluchači dozvěděli, jak při péči o pacienta pracovat efektivně a systematicky, šetřit své síly, ale zároveň mu poskytnout maximální péči. Stejně důležité, jako si rozvrhnout a naplánovat práci, je také držení těla při manipulaci s pacienty a v neposlední řadě nezapomínat na sebe a ve svém volném čase efektivně odpočívat. Psychické rozpoložení každého pracovníka, ale také fyzická kondice a emoční stav, má obrovský vliv na náladu, energii a pracovní výkony. Právě na efektivní odpočinek ve volném čase byla zaměřena přednáška vedoucí fyzioterapeutky rehabilitační ambulance Nemocnice AGEL Podhorská v Bruntále Ivany Mročkové.

Závěrečná přednáška primáře Oddělení klinické biochemie a hematologie RNDr. Jaromíra Souška, Ph.D., provedla všechny přítomné fázemi spánku a vlivem spánku na výkonost a zdraví člověka. „Spánek jakožto fyziologický proces je u každého živočicha pro život nezbytný. Každému vyhovuje jiný spánkový režim. Podle doby, kdy je člověk nejvíce výkonný, dělíme lidi na tzv. sovy – jedinci, kteří si rádi pospí a jsou činní v pozdějších hodinách, a skřivany, kteří si naopak ráno přivstanou a svůj nelepší pracovní výkon podají již od brzkých hodin. Dlouhodobý nedostatek spánku nebo jeho špatná kvalita mají velký dopad na zdraví, paměť, náladu, ale také na pracovní výkon jedince,“ shrnuje ve zkratce neblahé dopady nedostatečného spánku primář Soušek.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: