Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Navzdory osudu: Po těžkém úraze nachází klient Sociální služby Podhorská znovu radost ze života

21.7.2023

Každý z nás si nese svůj jedinečný životní příběh, plný zkoušek a nečekaných zvratů. V Nemocnici AGEL Podhorská v Rýmařově se odehrává příběh pana Petra, muže, který čelil tragédii, jež změnila celý jeho pohled na svět. S vytrvalostí a láskou ze strany rodiny a pracovníků Sociální služby Podhorská začal pan Petr neúnavně budovat novou cestu životem. Jeho příběh prochází skrze bolesti a radosti, odvahu a naději, a ukazuje, že i ty nejtemnější chvíle mohou být zároveň počátkem nového začátku.

Sociální služba Podhorská poskytuje své služby nejčastěji seniorům, kteří využívají tuto pobytovou službu vzhledem ke svému věku a nepříznivému zdravotnímu stavu. Není ovšem výjimkou, že se Sociální služba Podhorská omladí přítomností klienta, který využije nabízenou sociální službu z důvodu úrazu či onemocnění i v nižším než důchodovém věku, právě jako pan Petr.

„Již několik měsíců naše sociální služba poskytuje své ubytovací, sociální i zdravotní služby panu Petrovi, kdy součástí jeho životního příběhu se stal vážný pracovní úraz, který nejen že změnil jeho životní styl a zvyklosti, ale také žebříček hodnot i celkové vnímání světa,“ sděluje na úvod celého příběhu vedoucí Sociální služby Podhorská a sociální pracovnice Bc. Miroslava Hořínková. „Pana Petra jsem poznala mnohem dříve, ještě za jeho hospitalizace v Nemocnici AGEL Podhorská. Přes všechny zdravotní potíže a problémy jsem z pozice sociálního pracovníka a zároveň člověka vnímala jeho potřebu, sílu a vůli překlenout se přes těžkou ránu osudu a najít zpět své místo v životě.“

Pan Petr pracoval ve stavebnictví. V osudný den 30. dubna 2022 pracoval na stavbě nedaleko Hradce Králové, pohyboval se po lešení, když náhle došlo k nešťastné nehodě a zřítil se z vysoké výšky na zem. Petrovo bezvládné tělo našli až po nějaké době kolegové ze stavební firmy, kteří přivolali rychlou záchrannou službu. Vrtulník transportoval pana Petra do nemocnice, a tím nastal kolotoč několika chirurgických zákroků, léčby, rehabilitace a nekonečného pobytu ve zdravotnických zařízeních.

„Na pád ani jeho příčinu si nepamatuji. Protože jsem spadl přímo na hlavu a zranění byla vážná, nepamatuji si ani některá období přímo po úraze,“ vypráví pan Petr a pokračuje: „Po převozu z Hradce do Krnova jsem nebyl v dobré fyzické ani psychické kondici, měl jsem velké problémy s komunikací s okolím, v té době byli kolem mě hlavně lékaři a sestry. Nebylo mi dobře. Jediné, co mě drželo nad vodou, byly návštěvy mojí rodiny. Díky aktivitě a přístupu mojí rodiny, a hlavně sestry Moniky, jsem se časem psychicky i fyzicky zlepšil. Byl jsem převezen do nemocnice v Rýmařově na oddělení ošetřovatelské péče, kde jsem si také ještě docela dlouho pobyl a doslova se probíjel vleklými zdravotními problémy. Štěstí se na mě přece jen usmálo, a to ve chvíli, kdy mi byla nabídnuta možnost pobytu v Sociální službě Podhorská, která je provozována přímo v Nemocnici AGEL Podhorská v Rýmařově.“

Pan Petr tušil, že se pro něj otevírá další šance posunout se dál. Kvůli zranění je pan  stále pod dohledem odborníků z urologie, neurologie a ORL. „Po pádu mám rozsáhlé problémy se sluchem a po dlouhodobém pobytu v nemocnici i oslabené svalstvo. Snažím se rehabilitovat a poslouchat rady zdravotníků. Úraz hlavy způsobil, že mám časté potíže s bolestmi hlavy, které mě zpočátku omezovaly v kontaktu s ostatními klienty Sociální služby Podhorská. Teď po pár měsících už je to o poznání lepší. Bolesti hlavy se občas ještě objeví. Zjistil jsem, že ke svému životu potřebuji mít lidi kolem sebe. A tady, v sociální službě, mám se všemi, ať už pracovníky, tak ostatními klienty pěkný vztah, řekl bych,“ uvádí pan Petr, který se rád zapojuje do aktivit, které pracovníci klientům v rámci každodenních činností nabízejí. Již několik měsíců využívá možnosti učit se zde angličtinu pod vedením aktivizačního pracovníka. „Některá slovíčka znám z filmů a písniček, ale k dorozumění to úplně není. Nevím, kolik se toho za pobyt zde v sociální službě stihnu naučit, ale i kdyby to na konverzaci nestačilo, alespoň si procvičuji paměť a učím se základům,“ míní pan Petr.

Aktivizační pracovník Sociální služby Podhorská procvičuje se zájemci z řad klientů cizí jazyky. „A právě výuku anglického si, mimo jiné činnosti, pan Petr vybral k tomu, aby se rozvíjel a pracoval na sobě,“ sděluje Bc. Hořínková a pokračuje: „Pracovníci Sociální služby Podhorská připravují pro klienty pravidelné společné i individuální aktivity a činnosti, během kterých si mohou procvičit paměť, jemnou motoriku, nebo protáhnout a posílit celé tělo. Dále pro klienty připravují společné povídání, vzdělávací aktivity, promítání filmů, společně vaření, poslech hudby, procházky v nedalekém parku nebo na různých místech města Rýmařov. Na začátku roku 2023 Sociální služba Podhorská slavnostně zahájila provoz Nácvikové místnosti, kterou vybudovala za podpory NADACE AGEL. Tato místnost slouží právě pro společná setkávání a aktivity klientů.“

„Jsem tady šťastný. Jsou zde jedničkové služby, a starost pracovníků i paní vedoucí jsou prostě perfektní. Díky nim se pomalu vracím do života. S nimi tu naději mám,“ dodává na závěr vyprávění pan Petr, klient Sociální služby Podhorská v Rýmařově.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: