Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

V Sociální službě Podhorská nově pomáhají léčit také čtyřnozí terapeuti

8.9.2023

Canisterapie je specifický proces léčení, kdy speciálně vycvičení psi navštěvují klienty, kteří se potýkají se zdravotními či psychickými obtížemi. V rámci rehabilitační péče a „terapie duše“ nově navštěvuje pacienty a klienty Sociální služby Podhorská paní Šárka Honová se svojí parťačkou kavalírkou Šmoulinkou a její kolega Radek Červeňák s kolií Goldie.

Skupinovou i individuální canisterapii v Sociální službě Podhorská zprostředkovala nemocnice pro své klienty a pacienty za podpory NADACE AGEL, která s paní Šárkou Honovou spolupracuje a zajišťuje její péči ve zdravotnických zařízeních Skupiny AGEL. „S Nadací AGEL spolupracujeme od letošního roku. S našimi pejsky navštěvujeme pravidelně Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice a nově také Sociální službu Podhorská,“ říká canisterapeutka Mgr. Šárka Honová PhD., která má doma čtyři pejsky, z nichž dvě fenky navštěvují zdravotnická zařízení a další sociální ústavy jako canisterapeutiční psi.

Každá návštěva pejska a jeho práce s klientem je individuální. Canisterapie napomáhá ke zlepšení psychického stavu klientů a díky tomu také zlepšení jejich stavu zdravotního. I úzkostliví pacienti, kteří mají problém s navázáním komunikace a kontaktu se svým okolím, často v přítomnosti pejska pookřejí. „Pejsek je vlastně taková spojka mezi klientem a námi, canisterapeuty, kteří jsme zároveň sociálními pracovníky,“ říká paní Honová a dodává: „Často stačí, že si pejsek pouze lehne do postele nebo na klín klienta. Přítomnost teplého tělíčka a jeho vřelý pohled dokáží prolomit ledy a v tu chvíli je na řadě canisterapeut, který si s klienty povídá, vyslechne je a dál individuálně vede společné setkání,“ dodává profi školitelka canisterapie.

Canisterapie ARIS klade důraz na vzdělání a přístup canisterapeutů. „Primárně se zaměřujeme na školáky a předškoláky, na děti s poruchami učení nebo s kombinovaným znevýhodněním. Speciální programy připravujeme ale také pro seniory, klienty sociálních zařízení nebo pacienty zdravotnických zařízení, kteří jsou připoutáni na nemocniční lůžko,“ dodává terapeutka.

Že jsou pro paní Šárku psi životními parťáky a láskou, dokazuje i název organizace Canisterapie ARIS, která poskytuje terapeutické služby několika certifikovaných odborníků s jejich psími parťáky. Nese totiž ve svém názvu jméno první fenky rotvajlerky, se kterou paní Šárka s canisterapií začínala. Práce s lidmi i s pejsky je, dá se říci, životním posláním. Velmi milý a lidský přístup canisterapeutů Šárky i Radka v Nemocnici AGEL Podhorská navodil příjemnou atmosféru a vykouzlil úsměv na tváři každého zúčastněného.

„Děkujeme, že jste za námi přišli. Je to krásné, jsem šťastná,“ reagovala na psí návštěvu na pokoji oddělení ošetřovatelské péče nejedna pacientka.

„Největší odměnou je pro mě vědomí, že finanční podpora NADACE AGEL má pro pacienty v naší zdravotnické síti obrovský význam a díky ní jsou s péčí spokojeni,“ dodala Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady Nadace AGEL.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: