Houbařská sezóna ještě neskončila. Nejdůležitější je, konzumovat pouze ty houby, u kterých jsme si jisti, že jsou jedlé, říká vrchní sestra
5.10.2023
Hlavní letošní houbařská sezóna se pomalu chýlí ke konci, ovšem i v tento čas nezřídka potkáme nadšené houbaře, kteří se vrací z lesa s plnými košíky. Ač můžeme houby sbírat v podstatě celoročně – závisí na druhu, nejhojnější období sběru hub a hříbků je v letních měsících a v první třetině astronomického podzimu. V tuto dobu se do lesa vypraví nejen zkušení mykologové, ale také houbaři – amatéři, kteří spojí procházku v přírodě s užitečnou, leč občas zrádnou akcí na zásobení domácích spíží oblíbenou pochutinou.
„Důležitým upozorněním všem houbařům je, aby sbírali a konzumovali pouze takové houby, které znají a u kterých jsou si jisti, že se jedná o jedlý druh“ říká vrchní sestra interního oddělení Nemocnice AGEL Podhorská, Veronika Bezručová. Pouhá domněnka, že se jedná o jedlou houbu, se v některých případech doslova nevyplácí.
„Na interní ambulanci Nemocnice AGEL Podhorská se každoročně setkáváme s pacienty, kteří přicházejí pro náhlou bolest žaludku, kterou doprovází nevolnost, zvracení, průjmy či křeče. V letošním roce jsme k hospitalizaci přijali prozatím pouze jednoho pacienta, který si přivodil otravu z hub. Vzorky biologického materiálu takového pacienta jsou vždy odesílány k základnímu i toxikologickému rozboru a následné konzultaci s toxikologickým centrem v Praze. I když jsme v tomto případě zpětně nedokázali určit, jaký druh houby pacient pozřel, naštěstí vše dopadlo dobře a po krátkodobé hospitalizaci JIP mohl být propuštěn do domácí péče.“ Přibližuje případ otravy houbami v nemocnici v Bruntále vrchní sestra.
Rozpoznat, že jste si přivodili i těžkou otravu houbami nemusí být až tak rychlé a jednoduché. „Dokonce až 12 hodin po pozření jedovaté houby nemusí pacient pociťovat žádné příznaky. Až po několika hodinách přichází bolesti břicha, úporné zvracení a průjmy.“ přibližuje vrchní sestra a dodává: „Nemocný pociťuje celkovou slabost ze ztráty tekutin a minerálů. Bouřlivé příznaky otravy mohu být vystřídány krátkodobou úlevou, která může navodit falešný pocit uzdravování. Pokud však nedojde k léčbě, mohou být následky fatální.“ Neléčená otrava jedovatými houbami postupně uvádí otráveného do šoku, dochází k selhávání ledvin, k postupnému selhání jater, kómatu až smrti. Úmrtnost pacientů s těžkou otravou houbami je vysoká – až 80 %, u dětí i několikanásobně vyšší.
Setkat se můžeme také s tzv. nepravými otravami po požití hub. Mezi příznaky nepravé otravy patří převážně lehčí zažívací potíže. Nejčastěji jsou způsobeny přecitlivělostí nebo alergií na houby. Nepravá otrava hrozí také v případě, že jsou houby nedostatečně tepelně upravené nebo nevhodným způsobem skladované.
„V případě, že máte podezření, že jste pozřeli jedovatou houbu, doporučuje se v první řadě vypít vlažnou vodu a vyvolat tak zvracení. Jako první pomoc se zmiňuje také užití většího množství živočišného uhlí – klidně až 10 tablet, které zapijete velkým množstvím černého čaje. V případě otravy nikdy nepijte mléko! Dalším krokem je urgentní transport a ošetření ve zdravotnickém zařízení.“ varuje vrchní sestra. Velkou pomocí při léčbě otravy houbami je, když pacient doveze podezřelé houby s sebou na ambulanci, ať už syrové nebo vzorek z nich připraveného pokrmu či zvratků. Tento vzorek poslouží po rozboru laboratoří k nastavení nejvhodnější léčby.
ZpětKontakt pro média
Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz
Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření
Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL