Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Chronická porucha metabolismu, která jen v České republice postihuje více než milion pacientů. Mnozí pacienti o tom, že mají cukrovku, ani nevědí

14.11.2023

„Už dávno není pravdou, že se s některými druhy cukrovky (např. 2. typu) léčí jen staří a obézní lidé,“ říká lékařka diabetologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská, MUDr. Jana Trněná. „Hektická doba, stres, nedostatek pohybu, jednoduchá dostupnost až přebytek průmyslově zpracovaných a tučných potravin, přeslazených limonád, ale také konzumace velkého množství alkoholu, kterým je samozřejmě také Čechy velmi oblíbené pivo, přímo ovlivňují zdravotní stav současné populace, “ vyjmenovává lékařka.

Diabetes mellitus (DM) se vyskytuje ve čtyřech základních typech.
DM 1. typu, DM 2. typu, ostatní specifické typy diabetu (zejména při onemocněních slinivky) a gestační čili „těhotenský“ diabetes. Většina diabetiků (cca 92 %) trpí diabetem 2. typu a každoročně se počet nově diagnostikovaných zvyšuje

DM 1. typu, dříve označován jako „závislý na inzulinu“, vzniká náhle na autoimunitním podkladě, často již v dětském věku a vede ke ztrátě schopnosti těla tvořit životně důležitý hormon inzulin. Protože zatím není možné u pacientů s DM 1 tvorbu inzulinu obnovit, je nutné jej celoživotně podávat zvenčí, nejčastěji injekčně nebo kontinuálně pomocí inzulinové pumpy.

Nejčastější typ cukrovky 2. typu se častěji vyskytuje v pozdějším věku, jde o multifaktoriální onemocnění, na jehož vznik má vliv i dědičnost. Velmi častou příčinou tohoto typu onemocnění je obezita a nedostatek pohybu, nezdravý životní styl a chybné stravovací návyky. Není pravda, že pouze sladká jídla a nápoje způsobují toto onemocnění, velmi významný vliv má i strava s vysokým podílem živočišných tuků. V léčbě DM 2. typu mimo medikamentózní má tedy významný vliv úprava stravy a zvýšení fyzické aktivity s cílem zhubnout. Vysoký výskyt obezity v české populaci a stále se zhoršující životní styl totiž přispívají ke vzrůstajícímu počtu pacientů s diabetem 2.typu, nezřídka i u mladých lidí. 

Dalším typem je těhotenská cukrovka, kdy jsou pacientky sledovány diabetologem po celou dobu těhotenství, porodem tato porucha vymizí.

Mnoho pacientů, kteří již DM 2. typu mají, o nemoci ani nevědí a diagnóza se potvrdí až při preventivním či předoperačním vyšetřením u lékaře, kde je zjištěna zvýšená koncentrace glukózy v krvi.  Proto vyšetření glykemie patří mezi základní testy při   preventivních prohlídkách hrazených zdravotními pojišťovnami.

Proč je tak důležité na diagnozu diabetu mellitu přijít včas? Neléčené onemocnění totiž může způsobit závažné zdravotní komplikace.

„Část pacientů trpí tzv. diabetickou neuropatií, která se nejčastěji projevuje na dolních končetinách – pálením a necitlivostí plosek nohou a je velmi riziková ke vzniku tzv. diabetické nohy, kdy často v kombinací s nedostatečným prokrvením zejména u kuřáků dojde   ke vzniku hlubokých ran neboli ulceracím, které se špatně hojí, někdy jsou nutné až tzv. neúrazové amputace prstů nohou, popřípadě až amputace pod či nad kolenem.“ varuje lékařka. „Za svoji praxi jsem se setkala s různými pacienty. Některé z nich diagnóza diabetes mellitus vyděsila a byli schopni změnit své návyky v podstatě okamžitě. Upravili svůj jídelníček, zařadili pohyb do svého denního rozvrhu, zhubli a v kombinaci s medikamenty došlo k velmi výraznému zlepšení tzv. kompenzace diabetu, kdy dosáhli úpravy metabolických parametrů téměř do normálních hodnot. To je odpověď na častou otázku pacientů, zda se dá diabetes mellitus „vyléčit“. Ano, stručně řečeno „prací“ na sobě a sebedisciplinou,“ uzavírá lékařka diabetologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská, MUDr. Jana Trněná.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: