Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Světový antibiotický týden upozorňuje na nebezpečí nesprávného užívání antibiotik

20.11.2023

Světový antibiotický týden upozorňuje na nebezpečí nesprávného užívání antibiotik U příležitosti světového antibiotického týdne (18. - 24. listopadu) probíhá napříč kontinenty osvěta týkající se správného používání antibiotik. Cílem akce je zejména upozornit na neuvážené užívání antibiotik, které vede k rezistenci. Výsledkem je pak neúčinnost antibiotik a s ní spojené i možné vážné ohrožení zdraví, a to nejen konkrétního pacienta, ale i celé populace.

„V případě bakteriální infekce bývá podání antibiotik vhodnou volbou. Antibiotika napomáhají tělu s bakteriemi bojovat a dovést jej tak k rychlejšímu vyléčení. Problém nastává v případě, kdy se pacient nakazil bakteriemi, které jsou přirozeně rezistentní, nebo těmi, které se již s antibiotickou léčbou setkaly a dostaly příležitost si na antibiotika ‚zvyknout‘ a odolávat tak jejich účinku. Tyto příležitosti vznikají nejčastěji tak, že pacient nedodržuje dávkování, přeruší léčbu či předčasně ukončí užívání předepsaných antibiotik. V těchto případech poskytne bakteriím, které ve svém těle má, ideální prostředí pro to, aby se si na antibiotika zvykly a naučily se s nimi bojovat,“ upozorňuje na riziko vzniku antibiotické rezistence RNDr. Jaromír Soušek Ph.D., primář oddělené klinické biochemie a hematologie Nemocnice AGEL Podhorská.

Zásadní chybou je pak také užívání antibiotik v případě, kdy si nejsme jisti diagnózou. „V případě, že se necítíme dobře, a bez předešlé konzultace s lékařem si sami ‚naordinujeme‘ antibiotika, která nám například zůstala z předešlé nemoci, kdy jsme nedodrželi dávkování dle pokynů lékaře, může se stát, že místo brzkého uzdravení se náš zdravotní stav naopak zhorší. Užíváním antibiotik na virová onemocnění totiž můžeme svému tělu ještě přitížit,“ dodává primář s tím, že ideální je bakteriálním infekcím předcházet, a to především důkladnou a pravidelnou hygienou rukou.

Iniciativu Evropského antibiotického dne organizuje Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí a podporuje ji Světová zdravotnická organizace. Jedná se o iniciativu zaměřenou na laickou i odbornou veřejnost a jejím cílem je zvýšit povědomí o správném užívání antibiotik, ale také o hrozbách, které představují bakterie odolné vůči mnohým skupinám antibiotik.

Více informací k danému tématu zjistíte na následujícím odkaze:

Antibiotická rezistence

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: