Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Zdravé srdce o Vánocích

20.12.2023

Období Vánočních svátků je obecně považováno za nejkrásnější čas roku. Všeobecně je však pravdou, že se jedná o emočně naplněné období, které mohou provázet mimo pocity štěstí a blaženosti také stres a nejistota.

Lidské srdce reaguje na právě prožívané emoce. Ovlivňuje ho mimo jiné tzv. vegetativní nervový systém, sympatikus a parasympatikus, který reaguje na emoce, stres i chvíle odpočinku. Intenzivní prožívání emocí může mít přímý dopad na zdraví člověka. „V případě akutního silného stresu může dojít k selhání srdce v důsledku stresové (tako=tsubo) kardiomyopatie. Někdy se tento stav nazývá „syndrom zlomeného srdce,“ uvádí lékař kardiologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská, MUDr. František Novák s tím, že dlouhodobý stres a tím i aktivace sympatického nervového systému vede ke zvýšení krevního tlaku, zrychlení tepové frekvence, poruchám spánku, přejídání, což jsou všechno rizikové faktory pro vznik aterosklerózy, která je příčinou stavů jako infarkt myokardu, mozková mrtvice apod.

Větší riziko srdečního onemocnění v důsledku prožívání silných emocí hrozí u žen v pokročilém věku. „Tako-tsubo kardiomyopatie je častější u starších žen. Co se týče ischemické choroby srdeční, asi se dá obecně říci, že ženy před menopauzou jsou v menším riziku než muži, poté je ale riziko mírně vyšší u žen,“ říká lékař.

Vánoční svátky neprovází pouze stres, štěstí a příval dalších emocí. Hojnost svátečních pokrmů, cukroví i alkoholu láká ke konzumaci. Nabízí se tedy otázka, zda má vliv na kondici srdce také „sváteční“ přejídání a strava? „Jednorázové přejedení asi větší vliv na ‚zdravé‘ srdce nemá. Ale dlouhodobý nadměrný příjem zvláště tučných a sladkých jídel samozřejmě zdraví celkově neprospívá,“ varuje lékař a doplňuje, že dalším faktorem, který má nejen v období vánočních svátků vliv na činnost a zdraví srdce, je počasí. „Při větším chladu může dojít ke spasmu (výraznému zúžení) věnčitých tepen. To může být nebezpečné zvláště u lidí, kteří již tepny mají „zanesené“ aterosklerózou a další zúžení může vést k angině pectoris nebo až k infarktu myokardu.“

Ve většině případů bývají potíže se srdcem, zvláště ischemická choroba srdeční tzv. získané, to znamená, že se s nimi pacienti nenarodili, ale přivodili si je nezdravým životním stylem. Kondici srdce ovlivňují faktory, které všichni známe – složení stravy, fyzická aktivita, stres, kouření, nadměrná konzumace alkoholu atd. a samozřejmě přidružené choroby. „Organismus je jeden celek, nikoliv jednotlivé orgány. Takže pacienti s cukrovkou nebo selhávajícími ledvinami jsou více ohroženi vznikem infarktu myokardu.“

Jak se tedy starat o své srdce, aby bylo dlouho zdravé? „K dobré kondici a zdraví výrazně napomáhá racionální pestrá strava s omezením živočišných tuků, pravidelný pohyb, abstinence kouření, omezení alkoholu, naučit se pracovat se stresem a samozřejmě nezapomínat na preventivní prohlídky, které mohou odhalit to, co změnou životního stylu sami zvládnout nemůžeme a na jejichž základě může lékař nasadit léky, které snižují riziko poškození srdce a dalších orgánů,“ radí MUDr. Novák a dodává „Pacientů s kardiologickými potížemi, na nichž se podílí mimo další také přemíra stresu, máme v naší ambulanci spousty. Čas adventu a vánočních svátků by měl být obdobím klidu a pohody. Nenechme se proto vyvést z míry zbytečným stresem a užijme si radosti, které se nám nabízejí, a to vše hlavně v klidu a ve zdraví,“ říká lékař kardiologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská, MUDr. František Novák.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: