Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Chroničtí pacienti i kardiaci nebo lidé s dýchacími obtížemi – mráz může mít vliv nejen na nemocné. Lékaři radí omezit zbytečný pobyt venku

10.1.2024

Teploty padající hluboko pod nulu mohou člověku se zdravotními obtížemi uškodit stejně jako seniorům nebo malým dětem. V příliš chladném počasí mohou pocítit špatnou zdravotní kondici také chronici, pacienti léčící se s dýchacími cestami nebo kardiaci.

„Mrazivé počasí může mít vliv na vznik infarktu myokardu. Při větším chladu může dojít ke spasmu (výraznému zúžení) věnčitých tepen. To může být nebezpečné zvláště u lidí, kteří již tepny mají „zanesené“ aterosklerózou a další zúžení může vést k angině pectoris nebo až k infarktu myokardu,“ uvádí lékař kardiologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská, MUDr. František Novák.

Vysoký mráz způsobuje i mnoho dalších nepříjemných změn. V případě, že si dostatečně nechráníme povrch kůže, může dojít k jeho podráždění až „spálení“ mrazem, které často způsobí zarudnutí postiženého místa, vyrážku či dokonce omrznutí. Omrznutí končetin, hlavně prstů na rukou i nohou nebo vyčnívajících částí obličeje jako je nos či brada, řeší každoročně v mrazivých dnech také chirurgická ambulance Nemocnice AGEL Podhorská. „Lidské tělo je z 60 % složeno z vody. Ve chvíli, kdy teploty klesnou pod bod mrazu, může dojít k tvoření krystalků vody v buňkách, a tím dochází k jejich poškození. Dochází tak k omrznutí částí těla, které nemáme chráněny oděvem. Uvádí se, že k omrzlinám může dojít už při teplotě kolem -5°C, takže v případě teplot okolo -12°C, které panují v těchto dnech, je riziko vzniku omrzlin poměrně velké,“ říká primář chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Podhorská, MUDr. Daniel Pešák a dále specifikuje, jak omrzlinu poznat: „Postižené místo může vyvolat pocit trnutí či bolesti a vlivem mrazu postupně ztrácí citlivost. Barva omrzliny je bledá až bílá, při vyšším stupni omrznutí mohou vznikat puchýřky a následné zčernání kůže. Toto jsou však nejhorší možné scénáře, které mohou končit až amputací postižených článků prstů či částí končetin.“

Pokud venku panuje mráz, je základem dobře se obléci – ideálně více vrstev, které dle potřeby a případných přechodů z mrazivého do teplejšího prostředí lze postupně odkládat či zpět oblékat. Důležité je také nezapomínat na čepici, rukavice a ideálně i šálu, kterou si můžeme překrýt nos a ústa a zamezit tak přímému vdechování ledového vzduchu. V případě, že k omrznutí končetin dojde, doporučuje se postižené místo zahřát v teplé vodě, rozmasírovat hřejivým olejem, popřípadě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se jedná o vyšší stupeň omrznutí.

Vysoké mrazy způsobují také vysychání sliznic či vyšší krevní tlak. „Při vysokém mrazu hrozí větší riziko ucpávání cév a možného vzniku sraženin a s nimi spojených zdravotních komplikací“, varuje lékař.

Ač panující mrazivé počasí a zima obecně může oslabit přirozenou obranyschopnost člověka, pravidelné otužování lidskému zdraví prospívá. Mráz také eliminuje viry respiračních onemocnění. I při nízkých teplotách se proto doporučuje pravidelně několikrát během dne větrat domácnost.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: