Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Závislost na alkoholu devastuje stále mladší ročníky,“ říká kardiolog Nemocnice AGEL Bruntál MUDr. František Novák

26.1.2024

Česká republika je podle odborných zdrojů zemí, kde se se závislostí na alkoholu léčí téměř 6 tisíc lidí – až 2/3 zastávají muži. Následky dlouhodobého pití přitom postihují i mladé lidi. Zdraví a srdci škodí i jednorázový nadměrný příjem.

 Nadměrná konzumace alkoholu je pro člověka škodlivá. Alkohol poškozuje především mozek a nervový systém obecně, játra, ale může i vážně a nevratně poškodit srdce a jiné orgány.  Nemocnice jsou plné lidí zdevastovaných alkoholem, a to, bohužel, i mladších ročníků.“ říká lékař kardiologické a interní ambulance Nemocnice AGEL Podhorská, MUDr. František Novák. „I jednorázový nadměrný příjem alkoholu může, u jedinců s dispozicemi, vyvolat srdeční arytmii (tzv. Holiday heart syndrom). Dlouhodobý nadměrný příjem alkoholu může vést k vysokému krevnímu tlaku, obezitě, což jsou rizikové faktory pro vznik ischemické srdeční choroby. Nejzávažnější projevy tohoto onemocnění je srdeční infarkt a náhlá smrt.“ Také u geneticky disponovaných jedinců, může vzniknout tzv. alkoholická kardiomyopatie. Jedná se o stav, kdy se srdce zvětší a zeslábne, selhává jako pumpa. To se pak projeví slabostí, dušností, otoky nohou a posléze časnou smrtí.

Názor, že pivo a víno neohrožují zdraví člověka, tak jako silnější destiláty, není pravdou. „Jsou to nápoje obsahující alkohol. Nejde o to, v jaké formě alkohol pijeme, ale v jakém množství. Obecně se za relativně bezpečné pro zdraví u dospělé osoby považuje – u mužů příjem 2 alkoholových jednotek, tj. 20 g alkoholu (což představuje asi 2 desetistupňová piva), u žen je to jen 1 alkoholová jednotka,“ upřesňuje lékař.

 „Alkohol je dobrý přítel, ale špatný pán. Dobu, kdy se konzumace alkoholu stane závislostí, je obtížné poznat. Může vzniknout v každém věku. Signálem vzniku závislosti je tzv. tolerance – potřeba člověka stále větších dávek alkoholu.“ říká lékař gastroenterologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská, MUDr. Miroslav Strnad. „Dlouhodobé požívání alkoholu ovlivňuje celý lidský organismus – poškozuje mozek a může vést až k demenci, poškozuje játra až do cirhózy jater s komplikacemi, může vést k chronickému zánětu slinivky břišní, snížení imunity, může zvýšit riziko rakoviny, snižovat plodnost u mužů i u žen.“

Sporadická konzumace alkoholu k poškození organismu nevede. Pokud je ale konzumace alkoholu každodenní, platí o pivu, vínu i tvrdém alkoholu, může vzniknout trvalé a neléčitelné poškození organismu. Je to ale závislé na pohlaví (ženy jsou náchylnější), stavu výživy, genetice nebo kouření.

Stav pod vlivem alkoholu je nebezpečný také z hlediska úrazů, které vznikají v důsledku špatné koordinace těla, zpomaleným reflexům a ovlivněnému úsudku při jednání opilého. „Samozřejmě úrazy pod vlivem alkoholu, když se zraní sám konzument nebo jiná osoba, jsou poměrně časté, ale nejnebezpečnější jsou úrazy způsobené podnapilými řidiči s následkem těžkých zranění nebo dokonce smrti,“ uzavírá MUDr. Miroslav Strnad.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: