Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Zhoubné nádory tlustého střeva u mužů a více nálezů na slinivce, žaludku a jícnu u žen - to je statistika Gastroenterologické ambulance Nemocnice AGEL v Bruntále. Díky dostupné péči však úmrtnost na tyto typy rakoviny klesá

5.2.2024

4. února si každoročně připomínáme Světový den boje proti rakovině. Jeho cílem je zvýšit povědomí o této zákeřné nemoci a rozšířit informace o možnostech prevence a léčby. Nádorová onemocnění jsou podle řady zdrojů po nemocech srdce druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Muži v ČR nejčastěji umírají na rakovinu plic, prostaty, tlustého střeva a konečníku, u žen se vyskytují nejčastěji nádory prsu, tlustého střeva a konečníku, plic, děložního čípku a štítné žlázy.

Mezi velmi často se vyskytující nádory patří zhoubné novotvary trávicího traktu. „V naší gastroenterologické ambulanci v Bruntále se nejčastěji setkáváme u mužů se zhoubnými nádory konečníku a tlustého střeva. U žen jsou typy karcinomů stejné jako u mužů, zvyšuje se u nich ovšem také počet nálezů na slinivce břišní, žaludku a jícnu, “ přibližuje lékař Gastroenterologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská, MUDr. Miroslav Strnad

Významný vliv na výskyt zhoubného nádoru v rámci zažívacího traktu má podle odborníka také věk pacienta. „Zvýšení průměrného věku obyvatelstva zvyšuje  výskyt nádorů. Nejčastější nárůst pozorujeme hlavně u osob starších 70 let, ale stejně tak i ve věku 50–59 let. Úmrtnost v důsledku zhoubných nádorů naopak klesá. Přesto Česká republika patří mezi země s největší četností zhoubných nádorů na 100 tisíc obyvatel v Evropě i ve světě,“ dodává MUDr. Strnad.

Obecně se o rakovině říká, že se jedná o nemoc, která nebolí, což v prvotních fázích rakoviny může být pravdou. Je proto velmi důležité sledovat případné varovné signály, které nám tělo může vysílat. „Jsou některé příznaky, které mohou signalizovat vznik a rozvoj zhoubného nádoru. Jde například o nevysvětlitelný váhový úbytek, nově vzniklá cukrovka, nechutenství, krev ve stolici nebo změna ve vyprazdňování,“ říká lékař gastroenterologické ambulance a dodává, že  „bolesti většinou doprovázejí již pokročilá stádia zhoubného nádoru. Bohužel počáteční stádia, kdy jsou tyto nádory často ještě léčitelné a vyléčitelné, bolesti nevyvolávají,“  upřesňuje lékař Gastroenterologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská, MUDr. Miroslav Strnad.

Ve spojitosti s výskytem nádoru zažívacího traktu hraje svoji roli také dědičnost. Mnohdy se dědí i předrakovinové stavy jako jsou například polypy v tlustém střevě. Po poradě s lékařem lze v těchto případech uvažovat i o genetickém vyšetření osob, v jejichž rodinách se u nejbližších příbuzných zhoubné nádory již vyskytly. Součástí diagnostického procesu je také vyšetření krve, důležité je však posoudit i další výsledky vyšetření, jako například RTG, gastroskopii, koloskopii, sonografii a další.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: