Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 554 700 111
+420 606 668 251
+420 554 253 111
+420 606 668 288

O nemocnici

Bezbolestný zákrok v Nemocnici AGEL Podhorská pomáhá zachraňovat životy pacientů se srdeční arytmií

30.5.2024

Srdeční arytmie patří mezi nejčastější onemocnění srdce. Stav, kdy srdce bije nepravidelně zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin a dalších závažných onemocnění. Nemusí jít vždy o život ohrožující onemocnění, ovšem i příznaky, které jej provází, jako je dušnost, bušení srdce, závratě, pocit tlaku na hrudi a další, nepříjemně ovlivňují běžný život pacienta. Nemocnice AGEL Podhorská proto pacientům nabízí rychlé a bezbolestné řešení arytmie srdce – elektrickou kardioverzi.

„Elektrická kardioverze je výkon, který se používá k přerušení srdečních arytmií, nejčastěji fibrilace či flutteru síní,“ říká Petra Machová, staniční sestra mezioborové jednotky intenzivní péče (JIP) Nemocnice AGEL Podhorská. Při kardioverzi je přes povrch hrudníku k srdci aplikován pomocí defibrilátoru výboj stejnosměrného proudu, který dovoluje přerušení arytmie a obnovení normálního rytmu srdce. „Tento krátký elektrický výboj odstraní arytmii a umožní srdci, aby nastolilo normální vlastní rytmus,“ přibližuje proces elektrické kardioverze staniční sestra s tím, že z důvodu odstranění vnímání bolesti se zákrok provádí za krátkodobého uspání. „Kvůli nutnosti sledování základních životních funkcí se výkon v Nemocnici AGEL Podhorská realizuje na lůžku jednotky intenzivní péče“, dodává.

V rámci zkvalitňování poskytovaných služeb a pro snadnější edukaci pacientů indikovaných k elektrické kardioverzi bylo zpracováno dotazníkové šetření. Na základě jeho výsledků byla vytvořena brožura určená pro pacienty podstupující elektrickou kardioverzi. „Dalo by se říct, že na vzniku tohoto nového edukačního nástroje se velkou měrou podíleli i naši pacienti, kteří tento výkon již v naší nemocnici podstoupili. Účelem brožury je snadnější a názornější seznámení pacienta se zákrokem, který mu indikoval lékař k léčbě jeho arytmie což vede ke zlepšení spolupráce klienta se zdravotnickým týmem. Je v našem zájmu, aby pacienti přicházeli k zákroku klidní a seznámeni se vším, co je při elektrické kardioverzi čeká,“ doplňuje vrchní sestra oddělení operačních oborů Nemocnice AGEL Podhorská, Mgr. Lucie Lešnik s tím, že do budoucna je v plánu dotazníkové šetření zopakovat.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: